Video

Grote verrassing voor Biesbosch: met wildcard bij mooiste natuurgebieden van Nederland

31 oktober 2016 om 20:40 • Aangepast 21 november 2020 om 06:27
nl
De Delta Biesbosch en het Haringvliet horen bij de mooiste mooiste natuurgebieden van Nederland. In het tv-programma De Wereld Draait Door werd maandagavond bekend dat de Wadden, de Veluwe en de Hollandse Duinen de drie gebieden zijn die 89.000 Nederlanders het mooist vinden. Maar juryvoorzitter Pieter van Vollenhoven vond het deels Brabantse park zo bijzonder dat hij er een wildcard voor over had.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Naast de Nederlandse Delta Biesbosch en het Haringvliet deed ook het Van Gogh Nationaal Park mee met de verkiezing. Dat is een aangesloten natuurgebied van Groene Woud, Kampina en de Loonse- en Drunense Duinen.

Wachten op privacy instellingen...

Drie tonDe drie winnaars krijgen een zak geld van drie ton, waarmee het natuurgebied verbeterd kan worden. Ook worden de parken voortaan aangeprezen bij buitenlandse toeristen. Het is de bedoeling dat ze een grotere toeristische trekpleister worden.
De Biesbosch krijgt samen met het Haringvliet dezelfde prijs, inclusief geldbedrag en vermelding in toeristische brochures.

Wachten op privacy instellingen...

'Hoort bij het palet'Eigenlijk werd de Biesbosch met 7.489 stemmen vijfde, net achter de Oosterschelde. Volgens Van Vollenhoven voegt de Biesbosch met de grote hoeveelheid water veel toe aan de drie winnaars van de verkiezing.
"Dit hoort er in het palet van Nederlandse parken echt bij." Tot grote verrassing van boswachter Ted Sluijter kreeg hij na de bekendmaking van de winnaars de wildcard toegewezen.

Wachten op privacy instellingen...

Directeur Dick Verheijen van het Nationaal Park is 'ontzettend blij' met de uitverkiezing. "We zijn apetrots dat de jury ons plan zo waardeert", zei hij na de tv-uitzending. "We zijn blij dat deze belangrijke samenwerking met het Haringvliet en de Biesbosch zo aanslaat."  
Bruggen en verenVooral bewoners profiteren in eerste instantie van de drie ton extra subsidie. Verheijen gaat met het geld eerst proberen nieuwe investeerders te zoeken, die hun geld willen steken in het natuurgebied. "We willen van die drie ton drie miljoen euro maken."
Een van de belangrijkste investeringen is de bereikbaarheid van het gebied. Er is veel water en het vervoer daarover kan beter. Er zijn al wat bruggen gebouwd, rondom Kinderdijk en het Haringvliet in Zuid-Holland. Extra geld gaat vooral naar pondjes en veerboten in het gebied.
Van GoghHet tweede Brabantse park viel buiten de prijzen. Speciaal voor de verkiezing 'fuseerden' drie natuurgebieden in Brabant tot het Van Gogh Nationaal Park. Boswachter Frans Kapteijns had goede hoop dat zijn park bij de winnaars zou horen. Het park eindigde als achtste, met 5.905 stemmen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.