Gruwelijke moord op Thérèse Hiwat: Tilburger krijgt 25 jaar celstraf - Omroep Brabant

Gruwelijke moord op Thérèse Hiwat: Tilburger krijgt 25 jaar celstraf

1 november 2016 om 13:46
nl
De 21-jarige Juliandro 'Django' A. moet 25 jaar de gevangenis in voor het doodsteken van Thérèse Hiwat (68) uit Tilburg. Volgens de rechtbank in Breda is er voldoende bewijs dat aantoont dat A. bij de overval en steekpartij betrokken was. De rechter stelt dat 'het een afschuwelijke doodsstrijd moet zijn geweest' voor Hiwat.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

A. en zijn advocaat waren niet aanwezig in de rechtbank dinsdag. Daar sprak de rechter over een 'weerzinwekkend en onbegrijpelijk' misdrijf. Volgens de rechtbank heeft A. geen enkel medeleven of respect getoond. De jeugdige leeftijd van A., die net 21 jaar is geworden, belemmert volgens de rechtbank de hoge strafeis.
'Beestachtig'Twee weken geleden eiste justitie een celstraf van dertig jaar, wat buiten levenslang de hoogste straf is in Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) noemde het gedrag van de verdachte tijdens die zitting in Breda 'beestachtig' en vond de op een na hoogste straf op zijn plaats vanwege de 'geweldsexplosie'.
De man heeft nooit meegewerkt aan psychologische onderzoeken van gedragsdeskundigen. Voor oplegging van een tbs-maatregel is volgens de rechtbank 'onvoldoende informatie over de verdachte beschikbaar, omdat hij consequent heeft geweigerd mee te werken aan onderzoek'.
Volgens de rechtbank is de kans op herhaling groot. En moet de maatschappij worden beschermd tegen dergelijke 'gruwelfeiten'.
41 messteken tijdens inbraak'Django' A. brak vorig jaar op 26 april 's nachts in bij de flatwoning van Hiwat aan de Bartokstraat. Wat er binnen precies gebeurde, is nog altijd onduidelijk. Mogelijk herkende Thérèse Hiwat de dader omdat die zelf ook in de flat woonde. Er ontstond een worsteling en de vrouw werd daarbij 41 keer gestoken.
De buit was klein: wat sieraden, een laptop en pinpas. A. kwam al snel in beeld bij de politie, maar er was te weinig bewijs. Daar kwam een halfjaar later verandering in: A. pleegde opnieuw een inbraak en overval in dezelfde flat, toen bij een ouder Turks echtpaar. Ook daar is A. dinsdag voor veroordeeld.
'Urenlang opgesloten in slaapkamer'Hij stak de bewoner van 78 neer en die overleefde het ternauwernood. Volgens de rechtbank is er daarom genoeg bewijs voor de poging tot doodslag. Het echtpaar werd uren door de dader opgesloten in de slaapkamer. A. ontkwam, maar dankzij de vondst van zijn DNA kwam de politie hem alsnog op het spoor en kon ze hem een week na de overval aanhouden in Rotterdam.
Tijdens het onderzoek weigerde de man alle medewerking en wilde hij niets zeggen over de gebeurtenissen. Dat was tijdens de zitting twee weken geleden niet anders, toen hij zich steeds op zijn zwijgrecht beriep en continu 'geen commentaar' zei.  A. zei wel dat hij niks met de moord te maken heeft.
De rechtbank stond ook nog stil bij die houding. 'De verdachte toonde geen medeleven. Heeft geen enkel respect getoond Hij zei steeds: geen commentaar en daar moeten wij het dan maar mee doen.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.