Minister vindt bonus NXP-topman ‘idioot hoog’

1 november 2016 om 16:26
nl
Volgens minister Jeroen Dijsselbloem (financiën) is de bonus die de Amerikaanse topman Rick Clemmer van de Eindhovense chipproducent NXP krijgt 'een idioot hoog bedrag'. In zijn wekelijkse gesprek met RTL Z noemt hij het 'buitenproportioneel'.
Profielfoto van Müller Renée
Geschreven door
Müller Renée

Clemmer houdt 391 miljoen euro over aan de voorgenomen overname van zijn bedrijf door het Amerikaanse Qualcomm. "De bonus staat in geen verhouding wat betrokkene heeft gedaan voor het bedrijf", vertelt Dijsselbloem. "Hij heeft ongetwijfeld een positieve bijdrage geleverd, maar hij is niet de uitvinder van de chipmachines."
Dijsselbloem kan er naar eigen zeggen niets tegen ondernemen omdat NXP is genoteerd aan de beurs in New York. Hij gaat wel kijken of de wet kan worden aangepast zodat dit in de toekomst wel kan. Aan het eind van het jaar komt daarover meer duidelijkheid.
NXP wordt door Qualcomm voor 43 miljard dollar overgenomen. NXP is de vroegere chiptak van Philips. Als het allemaal doorgaat is dit de grootste overname ooit in Nederland.
50 miljoen aan subsidiesVandaag meldt RTL Z ook dat NXP meer dan 50 miljoen euro aan subsidies van de overheid heeft gekregen. Tussen 2009 en 2014 kregen ze 34 subsidies, variërend tussen de 150.000 tot 5,7 miljoen euro. RTL Z meldt dat het vermoedelijk niet mogelijk is om de subsidies terug te krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.