Tweede Kamer erkent Brainport Eindhoven als mainport - Omroep Brabant

Tweede Kamer erkent Brainport Eindhoven als mainport

1 november 2016 om 17:46
nl
De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen waarin Brainport Eindhoven als volwaardige ‘mainport’ wordt erkend. De motie, ingediend door VVD-lid Erik Ziengs, kreeg steun van de regeringspartijen, D66, GroenLinks en het CDA.
Profielfoto van Rutger de Quay
Geschreven door
Rutger de Quay

Dankzij de aangenomen motie wordt de regio nu in hetzelfde rijtje geplaatst als de Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol. Eerder klaagde de regio dat het niet erkend werd als 'trekker van de Nederlandse economie'. Minister Kamp reageerde toen door te zeggen dat ook zonder mainport-status het kabinet alle aandacht voor de regio heeft.
LEES OOK: 'Brainport Eindhoven net zo belangrijk als Schiphol en Rotterdamse haven'
[tweet:https://twitter.com/Sophievhr/status/793461467622309893]
In de motie wordt Brainport nu erkend als ‘een innovatie- en concurrentiekracht’. De regio kan nu samen met verschillende ministeries kijken welke aanvullende behoeften er nog zijn voor de regio.
'Ze kunnen niet meer om ons heen'Wethouder Depla is blij met de erkenning. "Dit is goed voor de regio en eigenlijk voor heel Nederland." Op Prinsjesdag werd al een beetje hierop vooruitgelopen.. oen kreeg Brainport al 10 miljoen euro extra van het kabinet. "En daar zal het niet bij blijven. Bij het verdelen gelden voor bijvoorbeeld wegenaanleg kunnen ze nu niet meer om ons heen", zegt Depla.
Jarenlang werd er door de regio Eindhoven al gelobbyd voor meer erkenning. maar dat was volgens Depla nutteloos geweest als de regio niet echt van grote betekenis was. "Het is het resultaat van hard werken door al die bedrijven in de regio, en daar gaan we de komende jaren de vruchten van plukken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.