Stemcoach: 'Brabants spreken moet juist aangemoedigd worden'

1 november 2016 om 20:34
nl
Veel Brabanders moeten het artikel waarin Brabantse jongeren die zich 'schamen' voor hun accent uit Metro met opgetrokken wenkbrauwen gelezen hebben. Maar, er is helemaal geen reden om je te schamen voor een Brabantse tongval, zegt stemcoach Maria Punch.
Profielfoto van Rutger de Quay
Geschreven door
Rutger de Quay

Eerder deze week verscheen in Metro een artikel waarin verschillende Brabantse jongeren lieten optekenen dat zij zich in verschillende situaties schamen voor hun accent en/of tongval, zeker als zij werken 'boven de rivieren'. Zo worden er soms grapjes gemaakt over de tongval, of wordt iemand erop aangesproken. "Vooral buiten Brabant wordt het Brabants soms geassocieerd met cabaret, wat voor sommigen tot ongemakkelijke situaties leidt", zegt Maria Punch.
Juist meer divers NederlandsPunch is het daar absoluut mee oneens, schreef ze ook in een column. "Het is juist fijn als we iets meer divers Nederlands gaan spreken. Kijk maar naar vroeger: toen waren er vacatures waarin nog werd gevraagd om iemand die 'accentloos Nederlands' spreekt. Dat is nu al helemaal verdwenen, en we horen om ons heen ook een steeds diversere taal."
Toch kent zij ook voorbeelden van Brabanders die moeite doen om hun tongval of accent te verbloemen. "Dit zijn vaak mensen die bij grote bedrijven in de Randstad gaan werken, en bijvoorbeeld het idee hebben dat ze minder serieus genomen worden of erop aangekeken worden. Als je écht merkt dat bedrijven je beoordelen op het accent dat je spreekt en niet op de prestaties die je levert, is het misschien tijd om een bedrijf te zoeken dat je wel waardeert", adviseert ze.
Woorden inslikkenAls parttime coach bij BNR Nieuwradio hoort Punch stemmen en accenten vanuit heel Nederland, iets wat overigens ook het beleid van haar werkgever is. "Brabanders hebben vaak de neiging om delen van woorden in te slikken, maar alles valt te leren", zegt ze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.