Een camera zo groot als een bushalte, het Steendrukmuseum 'scoort' na 9 jaar van verlangen

2 november 2016 om 11:38
nl
Negen jaar geleden zag hij het gevaarte voor het eerst. "Die wil ik hebben," dacht de directeur van het Steendrukmuseum in Valkenswaard toen hij de enorme camera in de collectie van een Gronings museum tegenkwam. En nu is het apparaat dan eindelijk verhuisd, mede door een prijs van 2000 euro die het museum won met de plannen voor een nieuwe tentoonstelling.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Met de tentoonstelling  'Van Steen tot Chip' legt het Valkenswaardse museum het verband tussen de sigarenfabrieken uit Valkenswaard én Brabantse bedrijven als ASML die met chiptechnologie bezig zijn. Ze hebben allemaal, hoe kan het ook anders in een steendrukmuseum, te maken met de lithografie! En dat is dan weer het moeilijke woord voor steendruk.
De nieuwe tentoonstelling wordt vrijdag geopend tijdens een internationaal congres van grafische musea dat in Valkenswaard wordt gehouden.
Sigarenbandjes Steendrukken is een oude techniek. In de oudste vorm werd een plaatje op een steen getekend waarna papier met de steen werd bedrukt. In Oost-Brabant werd de techniek veel gebruikt voor het drukken van sigarenbandjes en de etiketten van sigarenkistjes.
In de twintigste eeuw begonnen de drukkers camera's te gebruiken om een afbeelding op de steen te kopiëren. De steen hoefde vanaf dat moment niet meer met de hand te worden betekend.
De camera waar het Valkenswaarde museum de hand op wist te leggen, is een enorme Hunter-Penrose camera uit 1948. Het apparaat zat in de collectie van een Gronings museum en dat heeft de camera in bruikleen gegeven aan Valkenswaard. Grappig is dat deze techniek later ook is gebruikt om computerchips te maken, de lijntjes op de chips werden, bijvoorbeeld bij Philips, met camera's op de chips gekopieerd. En zo staat de 'L' in ASML voor lithography, het Engels voor steendruk. Het Valkenswaardse museum pakt in de nieuwe expositie dus een flink stukje Brabantse geschiedenis mee.
Een prijs van ingenieurs Het Steendrukmuseum kon de nieuwe tentoonstelling inrichten door een prijs van 2000 euro van KIVI (het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs). Die reiken elk jaar een prijs uit voor een project dat gaat over de geschiedenis van de techniek. Ook de ANWB heeft het Valkenswaardse museum met een paar duizend euro een steuntje in de rug gegeven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.