'Witte lijst voor puppyhandelaren is goed idee, maar nog niet mogelijk'

2 november 2016 om 13:37
nl
Staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) vindt het een goed idee om een witte lijst te maken met puppyhandelaren. Maar om zo’n lijst te verantwoorden, moet er eerst data worden verzameld. Dit bleek woensdag tijdens de commissievergadering van het ministerie van Economische Zaken.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

In België is al zo’n lijst. Het is bij onze zuiderburen alleen toegestaan om hondjes te kopen bij handelaren die op die lijst staan. In België staan bijvoorbeeld geen Hongaarse handelaren op de lijst, waardoor het dus verboden is daar jonge hondjes vandaan te halen.
ZIE OOK: Kamervragen over illegale puppyhandel: PvdD wil witte lijst voor handelaren
Gegevens over gezondheidVolgens Van Dam is een witte lijst in Nederland nog niet mogelijk. Om zo’n lijst te verantwoorden, moeten eerst gegevens over de gezondheid en toestand van honden uit bepaalde gebieden worden verzameld. Daar wordt momenteel aan gewerkt.
ZIE OOK: Beruchte puppyhandelaar Hapert stuurt teruggekregen hondjes naar Hongarije: ‘Ben er klaar mee'
De staatssecretaris benadrukte dat de illegale puppyhandel, die vooral plaatsvindt in Brabant, een punt van zorg is. "We hebben dit jaar een aantal grote controles uitgevoerd, met gewenst effect. Maar daarmee zijn de problemen niet opgelost. Op dit moment doen we het maximale."
InspecteursEen aantal Kamerleden is het daar niet mee eens. Henk van Gerven (SP) vindt dat Van Dam op zoek moet naar extra geld voor inspecteurs. Volgens Van Dam is de capaciteit van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) echter 'op alle fronten krap'. "Alle taken zijn van groot belang. Je kunt niet zomaar ergens anders inspecteurs weghalen", aldus de staatssecretaris.
ZIE OOK: 'Aanpak puppyhandel nu echt serieus', zegt onderzoeker Paul Overgaauw
Van Gerven neemt daar geen genoegen mee. Hij vindt dat Van Dam zelf naar het geld op zoek moet.
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.