Afknippen varkensstaarten al 25 jaar verboden, maar alle varkensboeren doen het nog steeds - Omroep Brabant
Video

Afknippen varkensstaarten al 25 jaar verboden, maar alle varkensboeren doen het nog steeds

2 november 2016 om 19:30
nl
Dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood is woensdag gestart met een campagne om het afknippen van varkensstaarten definitief te stoppen. Officieel is het sinds 1991 verboden in heel Europa. Toch worden varkens in Nederland nog altijd gecoupeerd, omdat er volgens varkensboeren geen diervriendelijker alternatief bestaat.
Profielfoto van van den Broek Rob
Geschreven door
van den Broek Rob

De staarten van varkens worden vaak verwijderd om praktische redenen. Zo zouden vleesvarkens die dicht op elkaar leven uit verveling in elkaars staarten gaan bijten. De dierenwelzijnsorganisaties verwijzen die reden naar het land der fabelen. Meer ruimte voor de dieren en beter en ander voer zou een oplossing zijn om het staartbijten bij biggen te voorkomen.
Te kort door de bocht'Dierenartsen stellen dat het standpunt van Varkens in Nood te kort door de bocht is. "Zo kan het staartbijten bij varkens ook genetisch bepaald zijn", aldus dierenarts John Vonk uit Oss. "Ook wij zien natuurlijk liever dat het afknippen of afbranden van de staarten niet meer nodig zal zijn." Varkens in Nood is van mening dat het staartbijten een gevolg is van stress bij varkens door bijvoorbeeld te weinig stalruimte.
Varkenshouders verwijderen de staarten bij biggen om ergere problemen te voorkomen. "Als varkens in elkaars staarten bijten, is de kans op infecties veel groter." De sector vindt een verbod juist dieronvriendelijk. "Uiteindelijk zal een varken met een infectie afgemaakt moeten worden omdat het te veel pijn heeft en niet meer kan lopen."
Varkenssector neemt eigen verantwoordelijkheidDe Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) zijn niet blij met de ongenuanceerde campagne van Varkens in Nood. "Het staat buiten kijf dat de varkenshouderij ook zo min mogelijk ingrepen wil bij dieren", aldus een woordvoerder van de NVV. De sector pleit zelf ook voor het geheel stoppen van couperen, maar wel zolang dat verantwoord mogelijk is. Daarmee geven de varkenshouders, de sector en de vakbond aan het belangrijk te vinden dat het plan zorgvuldig wordt ingevoerd en dat dat boven de snelheid van invoering gaat. "Wij vinden het onverantwoord dat Varkens in Nood met deze campagne het welzijn van de dieren in gevaar brengt en de verantwoordelijkheid hierin niet neemt."
LET OP: De onderstaande video kan als schokkend worden ervaren![YouTube:https://www.youtube.com/watch?v=5NS5Zr9zj_c]
GedoogbeleidOndanks dat het verwijderen van varkensstaarten verboden is, gebeurt het tot op de dag van vandaag dus nog steeds in Nederland. Maar zonder tussenkomst van een dierenarts is het wel strafbaar. "Zolang er geen andere oplossing voorhanden is, is couperen de meest diervriendelijke oplossing", aldus Vonk. Hij is een van dedierenartsen die goedkeuring verleent aan varkenshouders om te couperen. "Maar dat moet dan wel binnen zeven dagen na de geboorte gebeuren, daarna mag het niet meer zonder verdoving."
LET OP: De onderstaande video kan als schokkend worden ervaren![YouTube:https://www.youtube.com/watch?v=e0j7nGGmGAs]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.