Kruijsenhuis Oirschot toont werk uit grootste Nederlandse vervalsingsaffaire ooit

2 november 2016 om 15:35
nl
Een van de meest omstreden kunstcollecties van Nederland is op dit moment te zien in Museum Het Kruijsenhuis in Oirschot. Het gaat om werken van Anton Heyboer, althans dat denkt een deel van de betrokkenen. Anderen zijn er van overtuigd dat de kunstwerken vals zijn. Voor het maken van die vervalsingen is een man inmiddels ook al veroordeeld. In die zaak loopt nu een hoger beroep waarbij werken (wéér) technisch worden onderzocht.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Twee Amsterdamse kunsthandelaren, gespecialiseerd in werken van Heyboer, kochten tussen 2004 en 2014 voor bijna 700.000 euro ruim 4500 etsen van Anton Heyboer. Ze kochten die van één en dezelfde man die in die tijd regelmatig voor de deur stond met wéér een stapeltje kunstwerken onder zijn arm. Het verhaal wordt uitgebreid uit de doeken gedaan in een reportage van Ko van Reenen die een paar dagen geleden door Avro/Tros is uitgezonden.
Echt en vals bij elkaar Het Kruijsenhuis mengt zich niet in de discussie. Het museum exposeert dertig werken uit de omstreden collectie en hangt er ook een aantal werken bij waarvan de herkomst onomstreden is. Die komen uit de collectie van René Meeuwissen, directeur van de Meeuw-groep én Heijboerverzamelaar. Hij is er van overtuigd dat de omstreden etsen vals zijn.
De televisiereportage van Ko van Reenen kiest in de zaak ook geen partij maar biedt wel een mooi beeld van de twee Amsterdamse kunsthandelaren die door de zaak volledig ontredderd lijken te zijn. Volgens de eerste rechterlijke uitspraak treft hen geen blaam en hebben ze in goed vertrouwen gehandeld maar hun goede naam als kunsthandelaar heeft door de rechterlijke uitspraak dat de etsen vals zijn een flinke deuk opgelopen. De twee wonen inmiddels in Oirschot.
Valse bankbiljetten Dat de man die hen de etsen verkocht heeft een vervalser zou kunnen zijn, is door de reportage ook wel duidelijk. Hij vertelt dat hij in de DDR - het oude Oost-Duitsland - valse Chileense bankbiljetten heeft gemaakt in de strijd tegen de oud-dictator Pinochet maar ontkent valse Heyboers te hebben gemaakt. Door zijn weigering te onthullen waar hij de grote hoeveelheid werken dan wél vandaan heeft, blijft hij echter voor verwarring en onzekerheid zorgen.
De eerste rechterlijke uitspraak die bepaalde dat de werken vals zijn, is gebaseerd op onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). In hoger beroep buigen zich inmiddels nieuwe rechters over de zaak en wordt er nieuw onderzoek gedaan. Wie daar niet op wil wachten, kan dus nu in Oirschot terecht om zelf een oordeel te vellen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.