Video

Doodrijder van Nassim (3) uit Breda krijgt 1,5 jaar cel

3 november 2016 om 17:32 • Aangepast 21 november 2020 om 06:23
nl
De 18-jarige Bredanaar, die op Koningsdag de 3-jarige Nassim doodreed op de Veurnestraat in Breda en daarna doorreed, is donderdag veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Daarvan zijn zes maanden voorwaardelijk. Ook moet hij zich laten behandelen in een kliniek en mag hij vier jaar niet autorijden. Dat heeft de rechtbank in Breda bepaald.
Profielfoto van Bijlmakers Marielle
Geschreven door
Bijlmakers Marielle

Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs voor opzet of roekeloosheid. Doodslag kan niet worden bewezen. De rechter verwijt verdachte Elias A. dat hij zeer onvoorzichtig heeft gereden en rekent de verdachte heel zwaar aan dat hij is doorgereden na het ongeluk. De officier van justitie eiste twee jaar gevangenisstraf.

Wachten op privacy instellingen...

De Bredanaar was woensdag niet bij zijn uitspraak aanwezig. De familie van Nassim verliet na de uitspraak huilend de zaal. Het jongetje zou woensdag vier jaar geworden zijn.
50 kilometer per uur te hardNassim stak 27 april tussen twee geparkeerde auto's door de weg over toen hij werd geschept door de auto van de Elias A. Op het moment van de aanrijding reed A. minstens tachtig kilometer per uur, waar dertig was toegestaan. Het jongetje overleed ter plekke. Pas ’s avonds meldde de verdachte zich bij de politie.
A. verklaarde op de zitting twee weken geleden dat hij te hard reed toen hij Nassim aanreed. Hij barstte in tranen uit toen hij dat zei in de rechtbank in Breda. Op de vraag van de rechter of Elias A. zichzelf als schuldige ziet, antwoordde hij: "Ja, omdat ik doorreed en te hard reed." Hij gaf in de rechtszaal toe tijdens het rijden wel een klap te hebben gehoord. "Ik had tijd nodig om te beseffen wat er was gebeurd."
Laag IQHij meldde zich na het ongeluk niet meteen bij de politie, omdat hij bang was en niet goed kon nadenken. Elias A. is licht verstandelijk beperkt. Hij heeft een IQ van 70 en dat is een stuk lager dan gemiddeld. Volgens onderzoek is de kans dat A. opnieuw in de fout gaat groot. Zelf denkt hij van niet.
Ondanks zijn ontwikkelingsachterstand past de rechtbank het volwassenenstrafrecht toe. Volgens de rechter biedt dit meer mogelijkheden voor behandeling in een kliniek en langdurige begeleiding door de reclassering.

Wachten op privacy instellingen...

De 18-jarige A. heeft al een strafblad. Hij werd ooit betrapt met drugs. En hij is een aantal keer opgepakt voor diefstal en voor rijden zonder rijbewijs. In het vonnis heeft de rechter dat meegenomen.
DrugsdealNadat hij Nassim doodreed, zou hij een drugsdeal zijn gaan afhandelen. Dat vermoeden heeft het OM. Er is een getuige die dat tegenover justitie verklaarde, maar verder is er geen bewijs dat de drugsdeal er ook echt is geweest.
Tijdens de zitting werd een brief van de moeder van Nassim voorgelezen: "Waarom heb je niet geremd? Je hebt hem tientallen meters meegesleurd. Je hebt niet één leven verwoest, maar dat van een heel gezin." Omdat de familieleden het te moeilijk vonden om verder onder woorden te brengen wat ze voelden, citeerden ze een fragment uit de roman 'De Overgave' van Arthur Japin:
'Een kind en moeder''Bij iedere geboorte ontstaan twee nieuwe mensen, een kind en een moeder. Vanaf dat moment ligt er een nieuwe wereld voor ze, die ze samen ontdekken. Zodra een vrouw bevallen is, wordt ze nooit meer dezelfde die ze daarvoor was. Haar geluk zit voor altijd vast aan dat andere. Doet het kind zich pijn dan voelt zij het. Heeft het verdriet dan kan zij niet verder voor ze het getroost heeft. Komt haar kind te overlijden, dan sterft zij ook, want dan kwijnt in de vrouw de moeder weg.'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.