Video

Mannen uit Boekel en Veghel aangehouden voor Posbankmoord uit 2003, 'coldcasezaak opgelost'

3 november 2016 om 09:56 • Aangepast 21 november 2020 om 06:23
nl
Alex Wiegmink uit Drempt moest in 2003 worden gedood, omdat hij twee criminelen aan het werk had gezien, die geen ooggetuigen duldden. Dit werd woensdagavond duidelijk. Die twee (vermeende) criminelen zijn mannen van nu 43 uit Veghel en 55 uit Boekel. Zij zijn eerder deze week aangehouden voor de moord op Wiegmink. Zijn lichaam werd in Erp, in een uitgebrande auto, gevonden.
Profielfoto van Pepijn Nagtzaam
Geschreven door
Pepijn Nagtzaam

Tijdens een persconferentie gaf de politie, samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries, uitleg over de spectaculaire ontwikkelingen in de moordzaak.
'Moord op hun geweten'Volgens de politie is de zaak officieel nog niet opgelost, maar De Vries weet beter. Hij is ervan overtuigd dat de twee mannen die nu vastzitten de moord op Wiegmink op hun geweten hebben. Hij wilde niet zeggen waarmee het tweetal bezig was toen Alex Wiegmink hen tijdens het joggen 'betrapte'. Wel dat Wiegmink op het verkeerde moment op de verkeerde plek was.
Volgens Aart Garssen van de recherche Oost-Nederland heeft de man van 55 jaar zich gemeld op het politiebureau in Uden na de media-aandacht van de afgelopen dagen. In het tv-programma Pauw vertelde De Vries dat de inwoner van Boekel een bekennende verklaring heeft afgelegd.

Wachten op privacy instellingen...

Mogelijk meer arrestatiesDaarna heeft de politie de man van 43 jaar aangehouden in zijn woonplaats Veghel. Het is nog niet duidelijk of er nog meer arrestaties volgen. De politie gaf wel aan dat ze de mannen al op het spoor waren. "Had hij zich niet gemeld, dan was hij de komende dagen door ons opgehaald'', aldus Garssen over de oudste van de twee verdachten.
Peter R. de Vries heeft in de eindfase van het onderzoek mee mogen kijken met de politie. De misdaadverslaggever zegt dat de twee mannen ingerekend konden worden dankzij forensisch onderzoek en nieuwe informatie. Vorig jaar juni heeft een cold-caseteam een doorstart gemaakt met het onderzoek, zegt Garssen. "Dit team heeft nieuwe technieken ingezet om oude sporen te onderzoeken." Volgens hem is de familie van Wiegmink blij dat er nu duidelijkheid is, al maakt dat het verdriet niet minder.
Veel tipsNa de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdag kwamen er 25 tips binnen over de moordzaak uit 2003. Het lichaam van het slachtoffer werd in Erp gevonden in een uitgebrande auto. Alex Wiegmink werd vermoedelijk op de Posbank bij het Gelderse Rheden om het leven gebracht. In het natuurgebied werd toen meermalen een blauwe Audi 80 gezien. Vermoed wordt dat dat de auto van de daders was en dat ze daarin zijn gevlucht na het in brand steken van de auto van Wiegmink.

Wachten op privacy instellingen...

'Sox' op mutsjeDe politie dacht al dat de daders uit Erp of uit de buurt van Erp komen. De plek waar de auto in brand werd gestoken, is namelijk moeilijk te vinden. Een mutsje, met hierop de tekst ‘Sox’, werd gevonden in een vuilnisbak tegenover de plek in Erp waar de uitgebrande auto stond.
Het mutsje was ondanks de regen die avond nog droog. Er zat een haar van een hond op het mutsje en er waren kijkgaten in het mutsje geknipt. Op de muts zijn dna-sporen gevonden, maar bij wie die horen is niet duidelijk. Dat werd duidelijk uit de uitzending van Opsporing Verzocht. Uiteindelijk heeft dat DNA geleid tot de doorbraak in het onderzoek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.