Provincie steekt 1,5 miljoen in renovatie en herontwikkeling Fort Sabina in Heijningen

3 november 2016 om 00:30
nl
Gedeputeerde Staten willen 1,5 miljoen uitgeven om Fort Sabina in Heijningen op te knappen. Het geld wordt als subsidie verstrekt aan de gemeente Moerdijk, waar Heijningen onder valt. Het meest opvallende idee: een vogelobservatiehotel.
Profielfoto van Hans Janssen / Willem-Jan Joachems
Geschreven door
Hans Janssen / Willem-Jan Joachems

De provincie, de gemeente, de stichting Fort Sabina en Staatsbosbeheer maakten donderdagmiddag bekend wat zij in de toekomst van plan zijn.
Fort Sabina is gebouwd in 1811 (VIDEO), in de tijd van keizer Napoleon die toen ons land bezette. Onder koning Willem III is nog flink uitgebreid. Het fort was jarenlang onderkomen voor militairen die de grote rivieren bewaakten. Het complex met zijn tunnels en onderaardse gangen betekende de redding voor veel Brabanders tijdens de bevrijding in 1944.
PlanDe toegangsweg wordt verbeterd. Er komt een nieuwe parkeerplaats. Die wordt dichter bij de Maltaweg aangelegd, nog voor de sluis.
Bij de hoofdpoort is het idee om de ophaalbrug die er ooit was terug te plaatsen. Rondom het fort kan een wandelpad komen.
Verder zijn er allerlei mogelijkheden aangedragen zoals een restaurant met terras in het hoofdgebouw en kantoren in de kazernegebouwen. Buiten is er een plan voor de bouw van een grote verrekijker en een semafoor, een 19e eeuws seintoestel.
'hemelse' trapOok is voorgesteld om een grote 'hemelse' trap te maken naar het dak van de centrale kazerne, zodat bezoekers het fort en de omgeving goed kunnen zien. In het ontwikkelplan staan ook andere opties zoals een ontspanningsruimte voor yoga, een filmzaal en ruimtes voor (schilder)kunst.
Er zijn beperkingen op en rond het fort vanwege de beschermde dieren. Er wonen vleermuizen dus een houseparty is verboden. Nu al zijn er soms activiteiten, zoals toneelvoorstellingen, exposities of presentaties. Mogelijk komt er een openluchttheater bij, want dat staat ook getekend in het planboekje dat is gepresenteerd.
VogelobservatiehotelDe meest opvallende suggestie wordt gedaan voor de botenloods, buiten het fort bij de voormalige haven. Die loodsen grenzen aan de Sint Anthoniegorzen. Dat is een van de belangrijkste vogeltrekgebieden van Nederland: 'top-10' volgens Staatsbosbeheer.
In de loodsen mag je weinig. Het idee is om er een vogelobservatiehotel van te maken. Vogelliefhebbers kunnen daar overnachten en vanuit de slaapkamer met verrekijker uitkijken over de gorzen en de duizenden vogels zien die daar neerstrijken.
In totaal 2,5 miljoenDe gemeente en de stichting hebben er de komende tien jaar samen 2,5 miljoen euro voor over. Precies een jaar geleden kondigden de drie partijen al aan samen te gaan onderzoeken hoe het rijksmonument kan worden behouden.
Fort Sabina is één van de erfgoedprojecten in Brabant die financiële steun krijgen van de provincie.
Adriaan van DisNiet alleen de provincie omarmde het oude fort. Ook schrijver en journalist Adriaan van Dis deed dat. Zijn moeder is dichtbij het fort opgegroeid.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.