Turner Yuri van Gelder over rel in Rio: 'Ik moest geslachtofferd worden'

3 november 2016 om 10:16
nl
Turner Yuri van Gelder moest mede door zijn verleden tot voorbeeld dienen. Daarom is hij na een avondje stappen tijdens de Olympische Spelen naar huis gestuurd. Dat zegt de 33-jarige turner in De Telegraaf in het eerste interview dat hij geeft sinds hij werd weggestuurd uit Rio.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Van Gelder moest naar eigen zeggen geslachtofferd worden. "Anders hadden ze me nooit zo zwaar gestraft voor zo’n onbenullig vergrijp'', zegt hij. In de krant vertelt de turner hoe hij in de nacht na de kwalificatie van Nederland voor de teamfinale op stap ging en na vijf uur 's ochtends terugkeerde in het olympisch dorp.
"Natuurlijk weet ik ook wel dat je als topsporter niet zo laat in je bed hoort te liggen. En uiteraard snap ik dat je tijdens de Olympische Spelen eigenlijk geen alcohol moet nuttigen. Maar ik heb zo'n zware sanctie nooit zien aankomen. Het stond in geen enkele verhouding tot het vergrijp.''
Ik heb toch niemand vermoord, vraagt Van Gelder zich af. "Nee, ik ben te laat naar bed gegaan", concludeert de turner.
LEES OOK: Alcohol drinken op Olympische Spelen: mogen sporters dat nu wel of niet?
Geen gedragsregels afgesprokenVolgens de turner zijn er van tevoren geen gedragsregels met hem afgesproken. "Dan was ik nooit op stap gegaan'', zegt hij. "Denk je nou echt dat ik zo stom ben?''
Dat er negen dagen zaten tussen de kwalificatie en de ringenfinale waarvoor Van Gelder zich had geplaatst, heeft de beslissing om op stap te gaan volgens hem makkelijker gemaakt. Hij heeft er goed over nagedacht.
'Iedereen weet hoe ik in elkaar steek' Van Gelder vraagt zich af waarom dit soort dingen hem altijd overkomen? Het antwoord op de vraag kan hij niet geven. Het gebeuren 'kwelt' de turner nog elke dag, zegt hij.
"Iedereen weet zo langzamerhand hoe ik in elkaar steek. Waarom kan niemand daarmee omgaan?" Vraagt hij zich af.  
LEES OOK: Yuri van Gelder: de turbulente carrière van een Brabantse topsporter

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.