Video

Oude traditie terug in Tilburg, gezegende hubkesbroodjes geven zaligheid

3 november 2016 om 12:06
nl
De loterij ga je er niet van winnen, maar het brengt je wel 'een zalig gevoel'. In Tilburg is donderdagochtend een oude traditie in ere hersteld. Daar werden hubkesbroodjes vers gebakken bij bakkerij Bikken en Bakken om daarna ingezegend te worden door pastoor van Noorwegen.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Drie november is de feestdag van Sint Hubertus, patroonheilige van de jagers. Het is een traditie die honderden jaren teruggaat. Vroeger was het een Keltisch offerbrood dat door de kerk was gekerstend om hondsdolheid tegen te gaan.
Op de fiets met wijwaterHet brood helpt volgens de overleveringen tegen heel veel verschillende kwalen. Het werkte ook tegen 'de razernij van de mens'. Vroeger kreeg al het vee het brood. "Vroeger kwam de pastoor 's morgens langs met zijn kan met wijwater, dan werden de broodjes gezegend", vertelt de Tilburgse bakker die tientallen nieuwe hubkes heeft gebakken. "Dat willen we terug hebben."
Het lijkt gewoon een wit bolletje, merkt onze verslaggever. "Maar dan wel een heel speciaal wit bolletje", legt pastoor van Noorwegen uit. "De zegen van god is erover gekomen. En dan komt die dus ook over de persoon die van het broodje eet."
Geluk door een bolletje?Brengt het geluk? Niet direct. "Je moet het niet te materialistisch verstaan. Op het winnen van de loterij hoef je vandaag niet te rekenen. Het kan wel zaligheid brengen, omdat god jou die zaligheid mag geven via dit broodje. Ik ben heel blij met het herstellen van de traditie."
Moet je dan tientallen broodjes eten om die zaligheid te merken? "Nee hoor", weet Van Noorwegen. "Een broodje is meer dan voldoende."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.