Dubbele moord Hooge Zwaluwe is nog hele puzzel

3 november 2016 om 15:03
Er zijn nog veel vragen rond de dubbele moord, vorig jaar in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe. Daarbij kwamen No Surrender-president Brian Dalfour en de beroepscrimineel Muljaim Nadzak om het leven.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

Zo is het nog altijd onduidelijk wie precies de dodelijke schoten heeft gelost op 14 oktober 2015. Er zijn zes verdachten, allemaal mannen uit Antwerpen. Maar hun aandeel en hun rol in de uit de hand gelopen ripdeal is vaag. Dat bleek donderdag tijdens een tussentijdse zitting. Die was in de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam, de bunker.  
LEES OOK: Liet Brian Dalfour een nepagente achter? Getuige meldde zich in moordzaak Hooge Zwaluwe
VastgebondenEr loopt nog steeds onderzoek, onder meer naar tie-wraps. Daarmee waren de handen van de Belgen op de rug samengebonden, vermoedelijk door de mannen die later werden doodgeschoten. De vraag is vooral hoe makkelijk je jezelf met die plastic koordjes kan losmaken.
Het dossier wordt steeds aangevuld, met bijvoorbeeld geluidsopnames van een 112-melding die een verdachte deed maar ook met stiekem afgeluisterde gesprekken van verdachten in de gevangenis. Bovendien is er in februari dit jaar een vrouw een politiebureau binnen gelopen met een ooggetuigenverhaal over de gebeurtenissen.
LEES OOK: Dubbele moordzaak in Hooge Zwaluwe: wie is wie?
Reconstructie bij vakantiehuisjeEr komt ergens de komende maanden ook nog een reconstructie in en rond het vakantiehuisje in de polder bij Hooge Zwaluwe. Er worden dan video-opnames gemaakt van de plek om meer inzicht te krijgen in het verhaal.
Advocaten kijken dan mee in een regiewagen. Een rechter-commissaris leidt het onderzoek. Verdachten leggen op de plaats delict uit wat er in hun ogen gebeurde. "De beveiliging heeft nog heel wat voeten in aarde", ze officier van justitie Emmen in de rechtszaal.
LEES OOK: Moordverdachte Youssef C. wordt door België uitgeleverd
Kritiek van advocatenEr is intussen kritiek op het openbaar ministerie dat het onderzoek leidt. Volgens advocaat Weski, die twee Belgen verdedigt, duurt het allemaal veel te lang. Ze wil ook graag getuigen zelf ondervragen maar dat mag niet volgens Weski. 'Een ontluisterende schending van het ondervragingsrecht', noemde ze dat.
Ze bracht ook de onduidelijke DNA-sporen in het vakantiehuisje ter sprake. Die waren van nog eens twee personen die mogelijk bij de moorden betrokken waren. Mensen die worden aangeduid met 'G' en 'F'.
Volgens Weski heeft het OM eerder gezegd dat ze iedereen in beeld heeft en gearresteerd heeft, maar ze vraagt zich af wat zij dan voor rol hebben gehad.
VrijlatingDonderdag zijn er ook verzoeken bij de rechtbank Breda gedaan voor vrijlating van de verdachten. Een van de advocaten schetste het beeld van haar client die 'verrast was door de explosie van geweld' op de bewuste dag. Ook het feit dat twee verdachten gewond raakten door kogels en 'doodsangst' voelden, werd voorgelegd aan de rechtbank.
De rechtbank Breda beslist volgende week donderdag over die vrijlatingsverzoeken. Half januari is er weer een tussentijdse zitting, begin april opnieuw en daarna volgt het inhoudelijke proces, op zijn vroegst komende zomer.

Wachten op privacy instellingen...