Video

Pas op hennepboeven, de bijenpolitie ruikt waar je mee bezig bent

4 november 2016 om 12:47
nl
Het klinkt haast als een 1 aprilgrap, maar niets is minder waar. Bijen zijn de nieuwe aanwinst van de Taskforce Brabant-Zeeland. Om drugscriminelen sneller op te pakken, kan de politie in de toekomst de zoemende beestjes inzetten. Hennepkwekers zijn er straks gloeiend bij.
Profielfoto van Karlijn Houterman
Geschreven door
Karlijn Houterman

De Taskforce - altijd op zoek naar nieuwe vangmethoden - vroeg studenten van de Wageningen Universiteit ruim een jaar geleden  hoe de illegale hennepteelt op een innovatieve manier kan worden bestreden. Bijen waren de oplossing, zo zeiden ze.
Bijen kunnen steken en opsporenEn ja hoor, de stekende insecten blijken een briljante opsporingsneus te hebben. Zo bleek vorige week in Tilburg waar 35 kilo aan henneptoppen werd gevonden en de bijen hun waarde bewezen.
Maar hoe is dat dan mogelijk? Makkelijker dan je denkt, want de bijen kunnen binnen tien tot vijftien minuten klaargestoomd worden voor hun nieuwe baan bij de politie. Ze worden in Wageningen verleid met suikerwater dat op een wattenstaafje zit. Zodra ze dit water ruiken, likken ze eraan. Hierna komt de geur van hennep vrij. Na een aantal keer draaien ze dit proces om. Eerst hennep, dan likken. En dat is precies wat er nu in de praktijk gebeurt.
Kruimeldief vol bijenIn een zogeheten 'Vasor136', wat lijkt op een kruimeldief, zitten zes bijen. De politie neemt dit apparaat mee naar een straat of huis waar het vermoeden bestaat dat er hennep wordt geteeld. Het apparaat zuigt de lucht in de omgeving op. Likken de bijen? Dan is het raak en heeft de politie met behulp van de bijen een drugspand te pakken.  
"We zijn echt enthousiast, maar zitten nog wel in de testfase", benadrukt Marloes van Nistelrooij van de Taskforce. Het apparaat is vorige week dus voor een eerste keer getest. "We willen hier dolgraag mee verder gaan, maar het kost tijd."
Speurhonden mogen blijvenOf de ouderwetse speurhond hierdoor verdwijnt? "Geen denken aan. De bijen zijn een toevoeging, een extra tool. Maar de honden leveren nog steeds hartstikke goed werk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.