Den Bosch 'schrijft muziekgeschiedenis' met concert Koninklijk Concertgebouworkest in de Sint Jan

4 november 2016 om 13:05 • Aangepast 21 november 2020 om 06:21
nl
"Muziekgeschiedenis." Zo noemt de Bossche dirigent Marc Versteeg het optreden van het Koninklijk Concertgebouworkest, vrijdagavond in Den Bosch. Het Bosch-requiem is de zevende in de door hem georganiseerde reeks. Zeven jaar geleden legde Versteeg de eerste contacten met het wereldberoemde symfonieorkest dat in Nederland maar zelden buiten Amsterdam optreedt.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Het Bosch-requiem dat het concertgebouworkest vrijdagavond speelt, is gecomponeerd door de gerenommeerde Duitse operacomponist Detlev Glanert. Hij schreef een werk waarin Jeroen Bosch na zijn dood door de aartsengel Michael ter verantwoording wordt geroepen: verdient de Bossche schilder een verblijf in de hemel of moet hij naar de hel?
Demonisch Het verhaal wordt aangevuld met teksten uit de Carmina Burana over de zeven hoofdzonden, muziek met een uitgesproken demonisch karakter en wat 'spielerei' van de componist met de muzieknoten die ook in de naam Jeroen Bosch voorkomen. "Het is één groot feest," zegt Versteeg. "Dit maak je maar één keer in je leven mee".
Het Bosch-requiem is een van de tradities die de stichting Jeroen Bosch 500 heeft geprobeerd in het leven te roepen voor Den Bosch. De uitvoering van vrijdagavond is met het concertgebouworkest en de speciaal voor deze gelegenheid geschreven muziek het hoogtepunt van de reeks dat natuurlijk niet voor niets in het Jeroen Boschjaar zelf valt. Voor de Brabanders die het nog niet wisten, dit jaar is het precies vijfhonderd jaar geleden dat Jeroen Bosch stierf en begraven werd bij de Sint Jan.
Wat kan ik hier nog aan toevoegen? Voor Marc Versteeg is het reden om te stoppen met de organisatie van het requiem. "Laat me eerlijk zijn," zegt hij. "Wat kan ik hier nog aan toevoegen?" Dat wil niet zeggen dat de Bosch-requiems zelf stoppen. Muziekfestival November Music heeft aangeboden de organisatie over te nemen.
De Sint-Jan is een kathedraal met alle galm die daarbij hoort, maar Versteeg is niet bang dat de muziek daardoor minder zal klinken. De musici van het concertgebouworkest, professionals die ze zijn, kunnen hun spel aan de ruimte aanpassen. Voor het publiek is er een speciale installatie aangelegd met beeldschermen en luidsprekers die er voor gaat zorgen dat iedereen het gevoel krijgt dat ze dicht bij de musici zitten.

Wachten op privacy instellingen...

November Music Het bijzondere concert van het concertgebouworkest in Den Bosch vrijdagavond valt samen met de start van het succesvolle November Music, het Brabantse muziekfestival voor hedendaagse gecomponeerde muziek. Het festival, voor nieuwsgierige mensen die wel van een muzikaal avontuurtje houden, bestaat sinds 1993 en duurt dit jaar voor het eerst tien dagen. In die tijd zijn op allerlei plekken in de stad veel bijzondere concerten te horen.
Op het programma onder andere een première met werk van de Tilburgse Mayke Nas die sinds kort Componist des Vaderlands is, maar ook veel andere Brabantse componisten en musici doen mee aan November Music.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.