Boer uit Someren krijgt hagelschade door noodweer niet vergoed

4 november 2016 om 15:29 • Aangepast 21 november 2020 om 06:21
nl
Verzekeraar Achmea Interpolis hoeft de schade van een boer in Someren als gevolg van het noodweer eind juni niet te vergoeden. Dit heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald. De stallen van melkveehouder Theo Sonnemans uit Someren werden verwoest door de hagelstorm.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Sonnemans is verzekerd voor stormschade, maar niet voor hagelschade. Daarom weigert zijn verzekeraar de schade die door het noodweer is ontstaan te vergoeden. De rechter gaf de Achmea Interpolis hierin vrijdag gelijk. De schade is volgens de rechter een direct gevolg van hagel en dus niet verzekerd.

Wachten op privacy instellingen...

Sonnemans is de eerste boer die een verzekeraar voor de rechter heeft gesleept vanwege de schade door het noodweer. Hij had in ieder geval een voorschot van 50.000 euro geëist om de eerste reparaties voor de winter te kunnen doen. Veel meer boeren zitten volgens boerenorganisatie ZLTO in hetzelfde schuitje. Zij zagen deze zaak daarom als een soort proefproces.
Woordvoerder Maarten Leseman van de boerenorganisatie reageert direct na de uitspraak zeer teleurgesteld. "Beroerder had het niet gekund", zegt hij. "We hadden niet verwacht dat de rechter helemaal zou meegaan in de redenering van Achmea Interpolis."  
LEES OOK: Eerste rechtszaak boer tegen verzekeraar om hagelschade
Nu Sonnemans van de rechter ongelijk heeft gekregen, en hij zijn schade dus niet vergoed krijgt, is het de vraag wat andere boeren gaan doen met hun schadeclaims. Volgens Leseman zitten nog 29 andere boeren in dezelfde situatie als Sonnemans ten opzichte van verzekeraar Achmea Interpolis. Ook zij hebben schade en ze zijn wel verzekerd voor storm-, maar niet voor hagelschade.
Het is nu volgens de woordvoerder van ZLTO te vroeg om te oordelen hoe het nu verder gaat. "We moeten nu eerst het vonnis goed bestuderen", zegt hij. "Dan bepalen we of er een beroep of een bodemprocedure komt."
LEES  OOK: 500 miljoen euro stormschade in Someren: ZLTO wil maatregelen vanwege 'noodsituatie'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.