Video

Pleegzorg in Brabant trekt aan de bel: 'Dringend meer pleeggezinnen nodig'

6 november 2016 om 12:52
nl
Er zijn dringend meer pleeggezinnen nodig in Brabant. Pleegzorgorganisaties in Brabant trekken daarom aan de bel. 1581 kinderen wonen in een Brabants pleeggezin, maar 114 Brabantse kinderen vallen tussen de wal en het schip. Die staan op de wachtlijst voor een pleeggezin. Terwijl volgens de pleegzorgorganisaties opgroeien in een gezin een kind de beste kansen biedt op een goede toekomst.
Profielfoto van Saskia van Heijster
Geschreven door

Het tekort komt doordat gemeenten sinds 2015 verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg en dus ook voor pleegzorg. Gemeenten hebben nu de druk op de ketel gezet om zoveel mogelijk kinderen in een pleeggezin onder te brengen.
Pleegzorgorganisaties in Brabant zijn het eens met dat streven, maar het betekent wel dat ze meer pleeggezinnen moeten vinden in een tijd waarin steeds vaker beide ouders werken. "Daardoor is er soms wat minder tijd voor een kind", zegt Veronique Zeeman, regiomanager van Combinatie Jeugdzorg in Eindhoven. "Daar waar je het dan met je eigen kinderen vaak goed kunt regelen, is dat soms toch lastiger voor een pleegkind. Een pleegkind kost wel ook extra tijd."
Stabiel gezinVooral voor kinderen van 10 jaar of ouder is het vaak moeilijk om een pleeggezin te vinden. "Die kinderen hebben vaak al vanalles meegemaakt", zegt Zeeman. "Ze gaan aan het puberen en moeten de overgang naar de middelbare school maken. Dat zijn allemaal zaken die het ingewikkeld maken. Voor die kinderen heb je een heel stabiel gezin nodig."
LEES OOK: Het verhaal van Laura en de familie Peters
De pleeggezinnen liggen dus niet voor het oprapen. 114 kinderen in Brabant staan nog op een wachtlijst. Dat gaat ook om kinderen met een complexe achtergrond en daarvoor is het nog moeilijker een match tussen kind en pleeggezin te vinden. "En het is wel heel belangrijk dat die match er is", meent Zeeman. "Want het is belangrijk dat het goed gaat en goed blijft gaan."
[youtube:https://youtu.be/7PsA6VamZVE]
NetwerkgezinVoor kinderen is het volgens Zeeman het best als ze in hun eigen biologische gezin kunnen opgroeien. "Maar er zijn allerlei situaties waarin het niet veilig is voor een kind thuis. Er wordt dan altijd eerst gezocht naar een pleeggezin in het eigen netwerk: dat kan zijn bij een oom of tante, maar ook bij de voetbaltrainer, een juf van school of de ouders van een vriendje of vriendinnetje."
Ondanks dat het voor ouders soms een pittige taak is, blijft het volgens Zeeman ook een heel mooie manier om iets te doen voor het kind van een ander. "Pleegzorg is een hele mooie, natuurlijke manier om kinderen te helpen en om ze een goede basis mee te geven voor de rest van hun leven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.