Politiek Den Haag snakt naar actie bij tbs-kliniek Woenselse Poort

4 november 2016 om 21:29 • Aangepast 21 november 2020 om 06:20
nl
Verbaasd en onaangenaam verrast. Zo reageert politiek Den Haag op het beleid binnen tbs-kliniek Woenselse Poort in Eindhoven. Vrijdag publiceerde de Inspectie van Veiligheid en Justitie een brief waarin staat dat de huidige maatregelen van de kliniek tekort schieten. Die maatregelen moeten de veiligheid van personeel en patiënten verbeteren.
Profielfoto van de Jong Femke
Geschreven door
de Jong Femke

De inspectie deed onderzoek bij De Woenselse Poort naar aanleiding van onthullingen van Omroep Brabant. De situatie binnen de kliniek is onveilig. Medewerkers en bewoners klaagden eerder dit jaar massaal over onder meer het geweld en het drugsgebruik binnen de kliniek.
Bekijk onze speciale themapagina over De Woenselse Poort met verhalen van (ex-)cliënten, advocaten en meer
De inspectie droeg na deze onthullingen de kliniek op om met een plan van aanpak te komen om de problemen op te lossen. Volgens de brief van de inspectie zijn de maatregelen die de Eindhovense tbs-instelling treft niet ‘concreet’ genoeg. Zo wordt er bijvoorbeeld meer personeel ingezet. Waar dat personeel vandaan komt en of die genoeg ervaring heeft, blijft vervolgens onduidelijk.
CDA: verbaasdCDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is ‘verbaasd dat de brief van de inspectie donderdagavond niet is besproken in het debat over de Woenselse Poort. "Het is helemaal niet gedeeld met de Kamer. Ik vraag mij eigenlijk af of de Staatssecretaris wel van de brief wist toen hij met ons in debat ging."
SP: onaangenaam verrastOok Nine Kooiman van de SP is 'onaangenaam verrast' over het tussentijds inspectierapport dat 'helemaal niet zo positief' is. "Daaruit blijkt dat er onvoldoende verbeteringen zijn en er maar een half plan van aanpak is", zegt het Tweede Kamerlid. "Hoe wil de staatssecretaris dit nu nog gaan redden? Ondertussen staat wel nog steeds de veiligheid van personeel en patiënten op het spel."
PVV: schoon schip maken Lilian Helder van de PVV wil samen met het CDA en SP optrekken om deze kwestie "nu eens goed op- en aan te pakken, schoon schip te maken en de medewerkers en patiënten een veilige en drugsvrije omgeving te bieden."

Wachten op privacy instellingen...

Uitleg graagDe inspectie heeft De Woenselse Poort nu verzocht om zo snel mogelijk toelichting te geven op het plan van aanpak.
Ronald Lamé van de Raad van Toezicht van de GGZe vindt dat het plan wel voldoet en alleen op twee punten aangepast moet worden. Lamé laat weten het plan met vertrouwen tegemoet te zien.
Snel actieHennie Driessen van de OR denkt er ook zo over, maar laat weten de brief van de inspectie nog niet te hebben gelezen. "Het personeel heeft er grote behoefte aan om het plan van aanpak zo snel mogelijk aangevuld te zien." Ook gaat de OR maandag een gesprek aan met de Raad van Bestuur over de interne notulen van Madeleine van Toorenburg. "Als dit verhaal klopt, dan is dat kwalijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.