Door burgers betaalde waterkrachtcentrale Sint-Michielsgestel in gebruik genomen - Omroep Brabant

Door burgers betaalde waterkrachtcentrale Sint-Michielsgestel in gebruik genomen

5 november 2016 om 18:36
nl
In Sint-Michielsgestel is zaterdagmiddag de door de dorpsbewoners zelf bekostigde waterkrachtcentrale officieel in gebruik genomen.
Profielfoto van van den Broek Rob
Geschreven door
van den Broek Rob

De waterkrachtcentrale wekt stroom op voor ongeveer tweehonderd huishoudens.
CrowdfundingHet idee voor de waterkrachtcentrale borrelde een jaar of vijf geleden op bij Jan en Bram Taks uit Sint-Michielsgestel. Het leek vader en zoon een goed idee om op deze manier hun steentje bij te dragen aan een groene toekomst.
Door middel van een crowdfundactie haalden de twee 750.000 euro op. Ook de provincie deed een flinke duit in het zakje en bracht het budget naar een miljoen euro.
[Tweet:body:https://twitter.com/rjlvandenbroek/status/794941475746443264]
DommelstroomMet een speciale app kan iedereen die geïnvesteerd heeft in het project zien hoeveel de waterkrachtcentrale oplevert. "Mensen zijn heel enthousiast over dit project", vertelt vader Jan. "Dat geeft energie, dat gaf ons energie en je ziet aan de opkomst dat mensen dit een leuk initiatief vinden."
Burgemeester Jan Pommer is trots op zijn inwoners. "Het is echt een initiatief van burgers en niet een bedenksel van de overheid." Pommer hoopt dan ook dat zijn gemeente een voorloper is van soortgelijke initiatieven in de rest van Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.