Bioloog Marc van Roosmalen maakt zich zorgen om consumptie van soja

6 november 2016 om 16:28
nl
Bioloog Marc van Roosmalen uit Tilburg is voor het eerst in jaren weer even terug in Brabant. Van Roosmalen woont al decennialang in Brazilië waar hij onder meer een twintigtal nieuwe apensoorten ontdekte. Zondag schoof hij aan bij het Omroep Brabant-programma KRAAK.
Profielfoto van Christel van Bebber
Geschreven door

Daar bleek dat Van Roosmalen zich ernstige zorgen maakt over de Nederlandse consumptie van vleesvervanger soja. "Levensgevaarlijk", noemt hij dat. "Nederland is de grootste afnemer van Braziliaanse soja. Maar die is genetisch gemanipuleerd om onkruidverdelger te weerstaan en is dus vergiftigd. In Brazilië is die soja niet te krijgen. Ze zijn wel gek om die zelf op te eten. Maar hier voeren boeren het aan varkens, kippen en koeien en zo krijg je het als mens dus ook binnen."
OntdekkingsreizigerKomende week vliegt Van Roosmalen weer terug naar zijn woonplaats bij Manaus in het Amazonegebied. Halverwege de jaren 80 voer hij daar voor het eerst in zijn bootje doorheen en kon hij zich ontdekkingsreiziger wanen. Hij kwam in bossen waar nog nooit een mens was geweest, ontdekte nieuwe diersoorten -een aapje vernoemde hij naar Prins Bernhard- en beschreef 15.000 tropische vruchten en zaden.
Van Roosmalen kreeg wereldwijde erkenning voor zijn werk. Het Amerikaanse opinieblad Time Magazine riep hem in 2000 uit tot een van de Heroes For The Planet. Maar in 2002 veranderde zijn leven drastisch. De primatoloog werd gearresteerd voor bio-piraterij.
Zie ook: Marc van Roosmalen: gevangenschap
In eerste instantie werd Van Roosmalen veroordeeld tot 14 jaar cel, later sprak het hoogste gerechtsorgaan hem vrij. Hoewel hij officieel van alle blaam gezuiverd is, voelt hij zich af en toe nog wel een gevangene. 'Ik kan me niet meer vrij bewegen in Brazilië. Als wetenschapper ben ik kaltgestellt."
LevenswerkHet geeft hem tijd om zijn levenswerk af te maken; het opschrijven van alle kennis die hij heeft opgedaan. "Ik wil niet God begrijpen, maar moeder natuur. Ik wil de evolutie begrijpen en zo ver mogelijk doorgronden. Dat is ook jezelf doorgronden. Ik wil weten waar ik vandaan kom en waarom ik besta. Ik ben bijna klaar met alles wat ik te weten ben gekomen. Dat is mijn legaat."
Zie ook: Tilburgse bioloog in Walk of Fame

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.