Video

Roekoe roekoe! Het is een duif, maar wat voor een?

6 november 2016 om 20:00
nl
Duiven die er heel anders uitzien dan de gewone huis- tuin- en keukenduif. Duiven die niet vliegen voor de prijzen, maar duiven die zijn getooid met hele rare rasnamen. Op een internationale sierduivenshow in Berkel-Enschot werd het afgelopen weekend onder meer gepronkt met de tuimelaar, de hoogvlieger en met de krulduif, roekoe!
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Heel voorzichtig haalt Ton Laming de krulduif uit zijn hok. "Die moet je op een bepaalde manier beet pakken, anders breek je zijn krullen. De krulduif is één van de duizend duiven die het afgelopen weekend te zien was in Berkel-Enschot. "Mensen vragen weleens of deze duif gehandicapt is. Nou, verre van dat. Het is het werk van jaren fokken en bijzonder goed omgaan met je dieren."
De eregalerijDe krulduif is samen met een twintigtal andere duiven ondergebracht in de eregalerij van de tentoonstelling. "Keurmeesters hebben tijdens de show ieder zo'n tachtig dieren gekeurd. De beste daarvan zitten in de eregalerij waar uiteindelijk ook de kampioen van de show uitkomt."
Beoefenaars van de duivensport, de prijsvliegers, moeten in het algemeen niets hebben van hobbyisten die met sierduiven in de weer zijn.
"Ze kijken een beetje op ons neer, ze vinden ons watjes", zegt Ton Laming die vervolgens wijst op het grote voordeel van deze duivensport. "Wij hoeven niet buiten te gaan staan om de duiven naar binnen te lokken. Bij ons zitten ze allemaal in een volière."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.