Gelauwerde trompettist Eric Vloeimans kritisch over kortingen op muziekscholen

6 november 2016 om 20:18 • Aangepast 21 november 2020 om 06:17
nl
Trompettist Eric Vloeimans kreeg zondagmiddag in Den Bosch een staande ovatie voor kritische opmerkingen over de bezuinigingen op muziekscholen. Vloeimans uitte zijn kritiek tijdens zijn dankrede voor de Muziekprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Nooord-Brabant. Hij had die prijs van 10.000 euro een paar minuten eerder gekregen uit handen van Wim van de Donk, de commissaris van de koning.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De trompettist was ook kritisch over zijn oude woonplaats Den Bosch. "Ook deze stad gaat voor het korte termijn-effect waarbij geld de enige graadmeter is," zo zei Vloeimans in de grote zaal van Theater aan de Parade waar ook de Bossche burgemeester Ton Rombouts en cultuurwethouder Huib van Olden aanwezig waren.
LEES OOK: Eric Vloeimans krijgt muziekprijs voor 'Warme chocolademelk in de oren"
Bedrijfsverzamelgebouw "De muziekschool is nu niet meer dan een bedrijfsverzamelgebouw waar een aantal mensen muzieklessen geeft."
Bij de prijsuitreiking beschreef onder andere Wim van de Donk de jonge Eric Vloeimans die met zijn trompet onder de snelbinders van de Bossche Heineken-fanfare naar de muziekschool fietste.
[tweet:https://twitter.com/PPWindhorst/status/795271396419141632]
Geïnspireerd Volgens Vloeimans zelf was de muziekschool de plek waar hij geinspireerd werd om verder te gaan met zijn muziek. "Ik vraag me wel eens af waar de talentvolle jongens van nu naar toe kunnen fietsen om verder te groeien."
Net voordat Vloeimans aan de tweede helft begon van zijn concert met de Marinierskapel riep hij Brabant op tot een Masterplan Muziekonderwijs. "Laat deze provincie maar de voorloper worden op dat gebied," aldus de gelauwerde trompettist.
Meer kritiek op kunstbeleid gemeentenHet was niet de eerste keer in de afgelopen dagen dat het kunstbeleid van Brabantse gemeenten kritiek kreeg. Volgens een provinciale adviescommissie waar donderdag een rapport van naar buiten kwam, blijven de uitgaven van Brabantse gemeenten achter bij wat er in andere provincies aan kunst en cultuur wordt uitgegeven.
"Hier en daar zien we zelfs dat culturele instellingen door hun gemeentes worden gestraft voor succesvol ondernemerschap," staat er verder in dat stuk te lezen. Kenners van de Brabantse situatie zien in die zinsnede een verwijzing naar de bezuinigingen op de Verkadefabriek in Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.