Eric Vloeimans krijgt muziekprijs voor 'warme chocolademelk voor de oren'

6 november 2016 om 21:14
nl
"Een gedreven podiumdier." Het is een citaat over Eric Vloeimans uit het juryrapport bij de Muziekprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant die de beroemde trompettist zondagmiddag kreeg. En een terechte opmerking: of Vloeimans nu trompet speelde, stond te praten over zijn vroege jaren in Den Bosch óf kritisch bleek over kortingen op het muziekonderwijs, de grote zaal van theater aan de Parade was volledig op zijn hand. In zijn bloemetjesbloes, zijn rose-groen geruite broek en zijn gouden schoenen kreeg hij telkens weer nieuw applaus.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De prijzen van het Cultuurfonds zijn de belangrijkste culturele prijzen van de provincie. Er hoort een bedrag van 10.000 euro bij en Vloeimans kreeg de prijs zondagmiddag uit handen van de commissaris van de koning, Wim van de Donk. Vervolgens greep Vloeimans de commissaris bij de mouw om hem nog zijn laatste CD, volgespeeld samen met de Marinierskapel, te overhandigen.
HeinekenfanfareHet was een echte thuiswedstrijd voor Vloeimans, ook al woont hij al lang in Rotterdam. Er zaten muzikanten in de zaal van de Heinekenfanfare waar Vloeimans ooit 'met knikkende knieën" zijn eerste solo's speelde en hij liet de zaal zonder moeite meezingen met een 'Lang zal hij leven" voor zijn vader. "Ik ben vanmorgen teruggekomen uit Sarajevo en ik heb nog geen tijd gehad om hem te feliciteren".
Het draaide allemaal natuurlijk om het concert dat Vloeimans gaf samen met de Marinierskapel. Een gedreven stel blazers waar hij vaker mee samenwerkt. Ze stonden samen als een geoliede machine op het podium. Zowel de mariniers als feestvarken Vloeimans leken moeiteloos in staat om al hun noten op precies het goede moment de wereld in te blazen. Vloeimans zelf omschreef het als "warme chocolademelk voor de oren".
LEES OOK:Eric Vloeimans kritisch over bezuinigingen op muziekscholen!
VerlegenDe trompettist vertelde dat hij in zijn jeugd verlegen was en behoorlijk twijfelde of hij wel op het podium durfde. Inmiddels heeft hij dat podium gedeeld met onder andere de Marnierskapel, het gerenommeerde blaaskwintet Calefax, DJ Armin van Buuren en is hij een loopbaan begonnen als componist. Hij was een van de mensen die aan de wieg stonden van Kyteman en schreef de muziekmethode 'Horn of Plenty' voor jonge en beginnende blazers.
[tweet:https://twitter.com/PPWindhorst/status/795271396419141632]
De prijsuitreiking zondagmiddag was de officiële start van November Music, een festival met hedendaagse muziek voor nieuwsgierige liefhebbers die het leuk vinden eens iets nieuws te proberen. Het festival bestaat sinds 1993 en is misschien niet bij alle Brabanders even bekend. Het is inmiddels wel opgevallen in Den Haag en kreeg een zeer positief oordeel van de Raad voor Cultuur en ook van de provincie bij de verdeling van de subsidiegelden. Op allerlei plekken in Den Bosch (en daarbuiten) staan de komende dagen bijzondere concerten op het programma.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.