Apps? Een slimme snelweg? 40 verbeteringen voor de A58

7 november 2016 om 08:01
nl
De oproep van Rijkswaterstaat en de gemeenten Tilburg en Breda aan het bedrijfsleven om met dé slimste oplossing te komen om gezamenlijk de bereikbaarheid via de A58 te verbeteren, heeft maar liefst veertig creatieve ideeën opgeleverd.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

In dit geval werden slimme oplossingen gevraagd voor het traject tussen Breda (knooppunt St. Annabosch) en Tilburg (West). Onder de ingezonden ideeën zaten oplossingen als apps die het carpoolen (samen rijden) moeten bevorderen, slimme routeadviezen, aanpassingen aan het wegennetwerk, oplossingen om de doorstroming te verbeteren gekoppeld aan de data van weggebruikers, aangepaste op- en afritten en innovatieve spitsstroken.
Vier inzenders mogen hun idee verder uitwerken:
- Arcadis samen met NHTV: een slimme snelweg waar de capaciteit wordt verhoogd door de aanleg van spitsstroken in combinatie met slimme routeadviezen en onopvallend en geleidelijk invoegen.
- Technolution, Be-Mobile, Brand MKRS Creative Agency, Flitsmeister en Goudappel Coffeng/Dat Mobility: de weggebruiker krijgt in de auto, op en boven de weg slimme route-informatie. Voorafgaand en tijdens de reis krijgt de weggebruiker via onder meer social media informatie om zijn mobiliteitsgedrag aan te passen.
- Sweco: naast kleine aanpassingen aan de infrastructuur en gedragsbeïnvloeding staat de toepassing van het product Smart Traffic centraal. Die zorgt ervoor dat informatiesystemen rond de weg intelligent met elkaar samenwerken: het Verkeersmanagement van de toekomst.
- Buro Benk, CGI, Innovactory, MAPtm en XTNT: een combinatie van slimme informatiediensten en stimuleringsprogramma’s voor duurzame gedragsverandering.
Begin januari moeten deze inzenders een concreet voorstel voorleggen aan een commissie. In het voorjaar worden de uitgewerkte voorstellen aangeboden aan minister Schultz van Haegen. Het project is onderdeel van SmartwayZ.NL, dat is bedoeld om de bereikbaarheid van de regio te verbeteren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.