Het mysterie van Asterius is opgelost: dit zat er in de oude kluis [FOTO'S] - Omroep Brabant
Video

Het mysterie van Asterius is opgelost: dit zat er in de oude kluis [FOTO'S]

7 november 2016 om 14:05 • Aangepast 21 november 2020 om 06:17
nl
Wat zit er in de mysterieuze kluis van de Koninklijke Harmonie Asterius in Oisterwijk? Dat was lange tijd de grote vraag. Het antwoord kwam maandag, toen de kluis professioneel werd opengebroken: een schat aan gildezilver, medailles en penningen kwam tevoorschijn.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

Al jaren had Asterius een kluis bij de bank in Oisterwijk, maar de sleutel daarvan was nergens te bekennen. De afgelopen 35 jaar werd er naar gezocht. Geen enkel lid van de vereniging kon bovendien vertellen wat er in de kluis zat.
Vermoedens "Het was een sluimerend agendapunt: wat zit er toch in die kluis?", vertelt voorzitter Leo Wolfs. "We waren zo nieuwsgierig dat we besloten hebben een professionele slotenmaker in te schakelen. Het is echt heel spannend." De afgelopen tijd zijn er al wel wat vermoedens geweest over wat er in zit. "Misschien gildezilver", gokt penningmeester Harry Mols. Samen met bestuuslid Judith Wientjens en de voorzitter mag hij het mysterie van Asterius ontrafelen.
Openen van de kluisHet moment is daar: de drie musketiers mogen op ontdekkingstocht in schatkamer van de bank. De slotenmaker pakt zijn boor er bij. Wel vijftien minuten wordt er geboord. Dan komt Leo met het kluisje onder zijn arm naar buiten. In een bespreekkamer gaan ze er met z'n drieën om heen zitten. De spanning wordt steeds groter. Leo maakt de kluis met trillende handen open. Het blijkt een echte jackpot: het zit vol met medailles, penningen en het gildezilver waar ze op gehoopt hadden. "Wauw, dit is echt geweldig", klinkt er. De medialles, penningen en kranzen staan symbool voor allerlei prijzen die zijn gewonnen tijdens concertwedstrijden. Er zit zelfs een medaille bij uit 1867.  

Wachten op privacy instellingen...

Oude verhalenDoor deze ontdekking weten ze ook meer over de geschiedenis van Asterius. Het is een kluis vol met verhalen. "Kijk, deze is van het 25-jarige bestaan van Asterius", zegt Judith terwijl ze een medialle voorzichtig in haar hand houdt. "Van binnen word ik er rijk van", straalt Leo.
En nu? Het is nog niet bekend wat Asterius met de schat gaat doen. De vereniging wil er in ieder geval voor zorgen dat iedereen in Oisterwijk de vondst kan bekijken. De harmonie Asterius bestaat dit jaar 170 jaar. Dat hebben ze al uitgebreid gevierd, maar met zo'n schat er bij blijft het zeker een jaar om nooit te vergeten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.