Bijzondere pentekening orgel Sint-Jan in Den Bosch opgedoken

7 november 2016 om 13:25
nl
Er is een bijzondere pentekening opgedoken van het ‘jarige’ groot orgel van de Sint-Jan in Den Bosch. De tekening is aan het eind van de negentiende eeuw gemaakt door de Britse orgelbouwer Arthur George Hill (1857-1923).
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Vooral het moment waarop de tekening opduikt, is speciaal. Het orgel bestaat namelijk binnenkort vierhonderd jaar. De tekening heeft een afmeting van 0,70 bij 1.70 meter.
Het bestaan van de pentekening was bekend. In oudere boekwerken is deze namelijk als illustratie gebruikt. Hill bezocht in de negentiende eeuw de belangrijkste orgellanden en beschreef en tekende hier vervolgens de  meest interessante exemplaren.
Stichting koopt tekeningVia verschillende omzwervingen is de tekening nu in bezit gekomen van de stichting Maurice Pirenne. De stichting die het werk van de overleden componist Maurice Pirenne levend wil houden, heeft de tekening gekocht. Pirenne schreef met name kerkelijke orgelmuziek.  
De tekening wordt door de stichting in bruikleen gegeven aan het Sint-Jansmuseum aan de voet van de kathedraal in Den Bosch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.