Gemeente Tilburg koopt parkeergarage Emmapassage voor 8,4 miljoen euro

TILBURG - De gemeente Tilburg gaat de parkeergarage Emmapassage van vastgoedinvesteerder Wereldhave kopen voor 8,4 miljoen euro. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond besloten. De koop was een heikel punt, omdat er eerder onenigheid in de gemeenteraad was ontstaan over waarom de parkeergarage moest worden aangeschaft.

De koop maakt deel uit van een grote investering in de Tilburgse binnenstad. Vastgoedinvesteerder Wereldhave gaat samen met de gemeente het zogenoemde kernwinkelgebied flink opknappen. Om die investering te kunnen doen, wil Wereldhave de parkeergarage van de Emmapassage verkopen.

Chantage
Wethouder Erik de Ridder bedong toen bij de investeerder het recht om als eerste te kunnen kopen, alleen lukte het hem eerder niet dat duidelijk te maken aan de Tilburgse raad.  De gemeenteraadsleden hadden namelijk de indruk gekregen dat de vastgoedinvesteerder Tilburg ‘chanteerde’ om de parkeergarage te moeten kopen, anders zou de rest van de ontwikkelingen niet doorgaan.

De angel werd vorige week al uit het verhaal gehaald door Wereldhave die toezegde hoe danook de intentie te hebben de investeringen te doen. En Wethouder Erik de Ridder stak in de krant de hand in eigen boezem en gaf toe dat hij fouten had gemaakt met betrekking tot de informatievoorziening. "Ik ben op een aantal plekken te kort door de bocht gegaan," zo formuleerde hij. Hiermee was voor de meeste partijen de kou uit de lucht. Maar niet bij coalitiepartner SP. `Het kan niet zo zijn dat Wereldhave de agenda van deze stad bepaald. Daarmee hebben we een consistent verhaal verteld de laatste maanden. En ik constateer dat er partijen zijn die een draaicirkcel van hier tot Tokio hebben.” aldus Bob Jansen van de SP. Toch waren uiteindelijk 25 van de 44 raadsleden voor de aankoop.


Investering
De meeste partijen zien de aankoop als een goede investering. De parkeergarage blijft zijn geld waard. En nog belangrijker, de gemeente blijft zelf de regie houden over de parkeergarage in het centrum van de stad. Als een andere investeerder de parkeergarage zou kopen, is het nog maar de vraag wat ze met de parkeerplaatsen gaat doen. "We kunnen dan niet meer anticiperen op de toekomst," aldus D66.

Ook stemde de raad maandagvond in met de komst van een transferium. Groenlinks en de SP dienden daarvoor een motie in. Door parkeerplaatsen te creëren aan de rand van Tilburg moet de parkeerdruk in het centrum worden verkleind.