Extra onderhoud Joint Strike Fighter naar Woensdrecht

7 november 2016 om 15:39
nl
Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft maandag nieuwe delen van het onderhoudscontract van de Europese F-35's Joint Strike Fighter definitief toegekend aan Fokker Woensdrecht en Aeronamic in Almelo.
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag zijn met de contracten de komende jaren honderden miljoenen euro's gemoeid.
KoelsysteemFokker mag de landingsgestellen gaan onderhouden. Aeronamic gaat een systeem onderhouden van de F-35 dat de motor start, elektriciteit genereert en de koeling van de cockpit en elektronica aan boord regelt. Dit systeem wordt door Aeronamic gebouwd. Het onderhoud hiervan zal plaatsvinden op vliegbasis Woensdrecht, maar de opdracht levert ook in Almelo 100 extra banen op.
Nederland wil 37 F-35's kopen. Die gaan vanaf 2019 de F-16's vervangen.
WerkgelegenheidMinister Hennis van Defensie is enthousiast over de nieuwe contracten: ‘‘Het verkrijgen van de onderhoudscontracten is voor  Nederland dubbele winst. Niet alleen zorgt het nieuwe jachtvliegtuig de komende 40 jaar voor veiligheid vanuit de lucht, maar geven de onderhoudscontracten ook een positieve impuls aan de werkgelegenheid in Nederland. Hierdoor blijft hoogwaardige kennis behouden."
Minister Kamp van Economische Zaken: “Het economisch potentieel rond de F-35 is groot: de totaal verwachte omzet van het componentenonderhoud is alleen al voor ons land geschat op 4,7 miljard euro. Dat biedt niet alleen kansen voor Fokker en Aeronamic. Deze en andere opdrachten voor de instandhouding van de F-35 kunnen op termijn bij meer dan 100 Nederlandse bedrijven werk bieden aan circa 4000 a 5000 mensen."
FokkerFokker heeft veel ervaring als het gaat om het maken, herstellen en onderhouden van landingsgestellen. Het bedrijf verzorgde in Helmond al de productie en het onderhoud van het landingsgestel aan de F-16 en de NH90-helikopter. Onlangs sloot het een intentieovereenkomst met de VDL-groep voor het oprichten van een Centre of Excellence waar het onderhoud aan het landingsgestel van de F-35 kan plaatshebben.
Aeronamic en het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW), het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Luchtmacht, hebben in 2015 een intentieovereenkomst getekend waarin Aeronamic aangeeft het onderhoud aan de turbomachine op luchtmachtbasis Woensdrecht te willen uitvoeren. Ook Fokker ondertekende een overeenkomst voor het gebruik van werkplaatsen op de basis.
OpdrachtenTot en met 2015 heeft het Nederlandse bedrijfsleven al voor meer dan 1,2 miljard dollar aan F-35-opdrachten gekregen. De verwachting is dat er uiteindelijk voor ongeveer 9 miljard dollar aan productieopdrachten wordt binnengehaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.