Watergraaf Peter Glas is boos: Waterlicht in Bossche Broek of helemaal niet

8 november 2016 om 21:14
nl
Watergraaf Peter Glas is boos. Zijn waterschap de Dommel is één van de organisatoren van het project Waterlicht in het Bossche Broek, een natuurgebied tussen Den Bosch en de A2. Het project is dinsdagmiddag door een meerderheid van de Bossche gemeenteraad afgeblazen. Er zouden zoveel mensen op af komen dat het kwetsbare gebied letterlijk onder de voet zou worden gelopen. Als het aan Glas ligt is het einde project. Hij denkt er niet over het naar een ander gebied te verplaatsen.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Waterlicht is een project van Rijkswaterstaat, de waterschappen en de provincie. Burgemeester en wethouders van Den Bosch wilden er wel aan meewerken. Waterlicht is bedacht door Daan Roosegaarde. Bij het project worden golven in het natuurlandschap geprojecteerd waar mensen onder kunnen lopen. Deze 'golven' laten zien hoe hoog het water zou komen te staan als het mis gaat in ons land.
Groen Den Bosch in opstandHeel groen Den Bosch kwam meteen in opstand. Op initiatief van De Bossche Groenen nam een raadsmeerderheid dinsdag een motie aan tegen het project. In de radiouitzending van Omroep Brabant benadrukte Judith Hendrikx van de Bossche Groenen nog eens dat het gebied te kwetsbaar is voor zoveel publiek.
Peter Glas reageerde boos. Er volgde een stevige discussie tussen beiden. Glas haalde zich de verontwaardiging van Hendrikx op de hals toen hij suggereerde dat hij alsnog een poging wilde wagen om de motie niet te laten uitvoeren. Hendrikx vond dat hij daarmee een democratisch genomen besluit aan zijn laars lapte.
WaterveiligheidHet liep hoog op. Glas legde uit dat onder meer het waterschap miljoenen investeert in de natuurontwikkeling van het Bossche Broek en de waterveiligheid van de stad Den Bosch. "U ontneemt de inwoners van de stad een manier om op een bijzondere manier kennis te nemen van alle investeringen die worden gedaan in natuurontwikkeling en waterveiligheid", beet hij Hendrikx toe.
Hij wilde niet van een andere locatie weten omdat het juist het Bossche Broek was dat tijdens de overstromingen in 1995 onder water verdween. Daarom is alleen dat gebied geschikt om de mensen te leren over waterveiligheid.
Wat het waterschap betreft, wordt Waterlicht in het Bossche Broek gehouden of niet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.