Niemand kan de brand in Someren-Heide blussen: 'Dit kan nog weken duren'

9 november 2016 om 12:23 • Aangepast 21 november 2020 om 06:11
nl
Het kan nog weken duren voordat de brand bij recyclingbedrijf Van den Hoogen in Someren-Heide geblust is. Dat laat de gemeente Someren weten. De brand is moeilijk te blussen volgens Rob Brons, directeur van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

De brand brak uit in de nacht van zaterdag op zondag en sindsdien zijn er meerdere methodes gebruikt om te blussen maar die hadden niet het gewenste effect. “We hebben de afgelopen dagen zowel nationaal als internationaal expertise ingewonnen. Alleen heeft niemand het ei van Columbus”, legt Brons uit.
ZIE OOK: Bewoners Someren-Heide helemaal klaar met dagenlange brand: 'Krijgen we geen leukemie?'
“Er zit niets anders op dan de brand gecontroleerd uit te laten branden”, zegt hij. En dat betekent dat de brand voorlopig nog niet uit is. “Het kan nog wel een week gaan duren”, denkt Brons. De gemeente Someren houdt er rekening mee dat het nog een week of langer zal duren.
De brand is lastig te blussen, omdat er een ondoordringbare korst op de gesmolten rubber banden komt. Water en andere blusmiddelen, zoals het schuim dat uit het Oosten van het land werd gehaald, komen daar niet doorheen. “We hebben acht scenario’s gewogen om tot het uitmaken van de brand te komen, toen blussen geen optie bleek.”

Wachten op privacy instellingen...

Korst wordt gekoeldDe brandweer probeert nu om die ondoordringbare korst in gedeeltes te koelen met een bepaald soort zeep. “Vervolgens worden die delen uit de brandhoop gehaald en opzij gelegd op een naastgelegen terrein”, legde de burgemeester woensdagochtend uit. Op dat terrein worden ook banden geblust die nog in brand staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.