Bewoners Karspoor op de vlucht voor rook na enorme brand in Someren-Heide

9 november 2016 om 18:25 • Aangepast 21 november 2020 om 06:11
nl
Veel bewoners van het Karspoor in Someren-Heide hebben woensdag hun huis verlaten omdat de straat vol staat met rook van de brand bij recyclingbedrijf Van der Hoogen. Daar woedt al sinds het weekend een hardnekkige brand die maar moeilijk te blussen is.
Profielfoto van Meeuwsen Marrie
Geschreven door
Meeuwsen Marrie

Dinsdag draaide de wind waardoor er een rookgordijn onstond in het Karspoor en andere omliggende straten. De wijk ligt pal naast het bedrijf waar nog steeds honderden autobanden in brand staan. Volgens de gemeente zijn de roetdeeltjes die verspreid worden door de rook niet gevaarlijk.
LEES OOK: Niemand kan de brand in Someren-Heide blussen: 'Dit kan nog weken duren'

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Rolluiken omlaagHet Karspoor is een lange straat met vrijstaande huizen. Woningen die dichtbij de brand liggen, staan leeg. Rolluiken zijn omlaag, er staan geen auto's op de oprit. Verderop in de straat, verder weg van de brandhaard, zijn de mensen wel gewoon thuis.

Wachten op privacy instellingen...

Metingen brandweerOok woensdagavond deed de brandweer metingen in de straat. Ze controleerden vooral op koolmonoxide. Het resultaat is nul, maar dat wil niet zeggen dat het prettig is om in de straat te verblijven. Het stinkt nog steeds en er komen ook nog voortdurend rookslierten voorbij.
Zwarte, stinkende rookDe zwarte, stinkende rook trekt als mist tussen de huizen door. "Ik heb mijn huis hermetisch afgesloten", zei een bewoner woensdagmorgen. "Alle kieren zijn dichtgeplakt, binnen ruik je gelukkig nog niks van de brand." "Waar we heen gaan, weet ik nog niet. Naar vrienden waarschijnlijk", aldus de man.
Een van zijn buurmannen stond op het moment dat de brand uitbrak al klaar om te vertrekken. "Ik heb altijd al gedacht dat daar een keer brand uit zou breken. Ik heb toen mijn auto's met hun neuzen allebei een andere kant op geparkeerd. Stel dat de straat geblokkeerd zou worden door brandweerwagens, dan kon ik altijd weg."
Gezin met baby vertrektDe man heeft zijn honden van het weekend ingeladen en is vertrokken naar zijn schoonfamilie. Ook een gezin met een jonge baby is weggegaan uit de rokerige straat. "Ze vonden het te onveilig en zelfs de borstvoeding van de moeder liep terug", weet een buurtbewoner.
Verderop in de wijk hebben ze ook last van de rook. "Ik vind het maar angstig, want je weet niet wat er allemaal in zit", vertelt een dame. "Bij ons thuis hebben we er nog niet zoveel last van als hier."

Wachten op privacy instellingen...

Basisschool blijft openOndanks de leegloop in de straat is basisschool St. Jozef in Someren-Heide donderdag hoogstwaarschijnlijk gewoon open, mits er niets verandert aan de weersomstandigheden. De wind is woensdag gedraaid naar zuidoostelijke richting, waardoor de rook van de brand over Someren-Heide trekt. Dit duurt naar verwachting tot woensdagavond negen uur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.