Video

Ophok- en afschermplicht voor alle pluimveebedrijven vanwege besmettelijke vogelgriep

10 november 2016 om 08:45 • Aangepast 21 november 2020 om 06:10
nl
Voor heel Nederland is woensdag een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden, bestemd voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. Dat heeft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken bekendgemaakt.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

De maatregel wordt uit voorzorg genomen omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels besmettelijke vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen. Het virus is besmettelijk en dodelijk voor vogels maar kan ook mensen besmetten, voor wie het vooralsnog niet erg gevaarlijk is.

Wachten op privacy instellingen...

Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen. Mogelijk hadden deze dieren ook deze variant van de vogelgriep. Deze vogels worden verder onderzocht.
Reactie Van DamDe ophok- en afschermplicht moeten voorkomen dat in ons land bedrijven besmet raken. "Het is een zeer besmettelijk virus, waar vogels snel dood aan gaan", zegt Staatssecretaris Martijn van Dam. "Overigens heeft het nog geen consequenties voor het vlees in de supermarkten."
ZLTO is niet verbaasd dat Van Dam met deze maatregel komt. "Toch is het altijd schrikken, maar je weet dat in het vogeltrekseizoen virussen mee kunnen komen", zegt Maarten Leseman van ZLTO. Volgens hem levert iedereen die ophokplicht dan ook gewoon na. De NVWA (Nederlandse Voesel- en Warenautoriteit) is donderdagochtend begonnen om te controleren of bedrijven de dieren echt binnenhouden.
Kalkoenen geruimd in DeurneIn Deurne werden eind oktober duizenden vogels geruimd vanwege een uitbraak van vogelgriep. Hierbij ging het niet om de hoogpathogene vogelgriep, maar om een milde variant. Maar omdat die variant kan muteren tot een zeer besmettelijke en dodelijke variant, moesten de 11.000 kalkoenen worden afgemaakt.
Eind 2014 gold in Nederland voor het laatst een landelijke ophokplicht vanwege vogelgriep. Die maatregel liep tot begin 2015.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.