Video

Politiek Someren wil onderste steen boven over dagenlange brand

10 november 2016 om 07:09 • Aangepast 21 november 2020 om 06:10
nl
Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Dat vragen lokale politici in Someren zich af. Zij dringen aan op een onderzoek naar de brand in Someren-Heide, die nu al dagen duurt.
Profielfoto van van der Linden Sid
Geschreven door
van der Linden Sid

Burgemeester Alfred Veltman vindt dat 'een goede zaak'.  Veltman over het brandende recyclingbedrijf: "Zo'n bedrijf moet daar natuurlijk niet meer terugkomen. Dat wil niemand. We wilden het bedrijf al verplaatsen en dat willen we nog. En ik kan me voorstellen dat de eigenaar van het bedrijf zich nu ook realiseert dat hij over zijn toekomst moet nadenken en niet op diezelfde plek."
In de gemeenteraad van Someren werd in het verleden al vaker gesproken over het recyclingbedrijf. Omwonenden zagen het graag verdwijnen. Een onafhankelijk onderzoek moet antwoord geven op de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen dat het veelbesproken bedrijf nu in lichterlaaie staat?
ZIE OOK: De grote brand in Someren-Heide in beeld
Afgelopen weekend ontstond de brand bij Van den Hoogen Recycling BV in Someren-Heide. De enorme stapel autobanden die vlam heeft gevat, brandt nog steeds. Er wordt geblust met een techniek die speciaal voor deze brand bedacht is. Directeur Rob Brons van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost spreekt over een soort korst die zich gevormd heeft over de kern van de brand: "In die kern heerst een temperatuur van ongeveer 300 graden en het is heel moeilijk om tot die kern door te dringen en het vuur uit te maken. Blussen is geen optie. We steken nu een buis door de korst die over de brand heen ligt. En dan spuiten we schuim in de kern, zodat de temperatuur terugloopt naar vijftig graden. Dan kunnen we de stapel banden makelijker uit elkaar halen en afvoeren."
Volgens Brons kan de brand met deze techniek binnen een week geblust zijn.

Wachten op privacy instellingen...

'Pijnlijk'"Dat bedrijf is zo vaak besproken in raad en nu is pijnlijk duidelijk geworden dat het er niet brandveilig was", stelt de Lijst Someren-Heide. De gemeente Someren was al voor de brand in gesprek over verplaatsing van het bedrijf. Omwonenden maken zich al lange tijd zorgen over het bedrijf, zo bleek eerder.
LEES OOK: Gemeente was al in gesprek met recyclingbedrijf over verplaatsing
"We kunnen niet begrijpen waarom er niet eerder is ingegrepen", klonk het woensdagavond. Het onderzoek van de rekenkamercommissie moet zich onder meer richten op de vraag hoe er toezicht is gehouden op de brandveiligheid bij Van den Hoogen Recycling BV.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.