Brabanders bellen niet vaak genoeg met 112, criminelen ontsnappen te vaak

10 november 2016 om 10:25
nl
Mensen in Brabant bellen te weinig met 112. In situaties dat ze het noodnummer moeten bellen, bellen ze met het gewone servicenummer 0900-8844. Hierdoor ontkomen volgens de politie criminelen aan hun aanhouding.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

Het gaat vaak om situaties waarbij mensen op heterdaad betrapt kunnen worden. "Denk aan inbraken, fietsendieven, zakkenrollers en verdachte personen", geeft politiewoordvoerder Henri van Pinxteren als voorbeeld. "Als mensen in deze situaties 112 bellen is de kans groter dat we de verdachte op heterdaad kunnen betrappen. We denken bij de politie vaak achteraf, was er maar gebeld met het alarmnummer."
Wanneer het servicenummer, wanneer 112?Het grote verschil tussen beide nummers is de persoon die je aan de lijn krijgt. Bij 112 krijg je iemand van de meldkamer aan de lijn. Die kijkt welke hulpverlening er nodig is. Je belt immers met het alarmnummer voor ambulance, politie en brandweer. Dit nummer moet je bellen bij verdachte situaties en als je mensen ziet die je niet vertrouwt. De meldkamer kan dan direct mensen op de melding afsturen. In Oost-Brabant zitten de meldkamers in Eindhoven en Den Bosch.
Bij algemene zaken, zoals afspraken met een wijkagent moet je het servicenummer 0900-8844 bellen. Je krijgt dan een politiemedewerker van het servicecentrum aan de lijn en die helpt je verder.
De cijfersJaarlijks wordt er ongeveer 250-duizend keer naar 112 gebeld en komen er 530-duizend telefoontjes binnen op 0900-8844. Het is niet duidelijk hoeveel telefoontjes er precies van die 530 duizend naar 112 hadden gemoeten.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.