Provincie kan niks met burgerinitiatief 'Stop de hobbyjacht'

10 november 2016 om 16:26
nl
De provincie heeft geen middelen om de hobbyjacht te stoppen. Een burgerinitiatief dat de provincie vraagt om stopzetting van de jacht moet daarom ongeldig verklaard worden.
Profielfoto van Kraak Arjo
Geschreven door
Kraak Arjo

Dat blijkt uit een voorstel aan Provinciale Staten dat vrijdag  behandeld wordt. Drie weken geleden werd het burgerinitiatief ingediend. Als zo'n initiatief vergezeld gaat van minimaal 1000 handtekeningen is de provincie verplicht het op de agenda te zetten. Het Burgerinitiatief 'Stop de Hobbyjacht', had 2500 handtekeningen verzameld. Maar het initiatief moet ook betrekking hebben op een onderwerp waar de provincie bevoegdheden heeft, en zou hier niet het geval zijn.
LEES OOK: Hobbyjacht op politieke agenda dankzij 2500 handtekeningen
FractievoorzittersHet overleg van fractievoorzitters in Provinciale Staten, het Presidium, heeft een voorstel gemaakt waarin staat dat het initiatief ongeldig moet worden verklaard. De initatiefnemers vragen de jacht op konijnen, hazen, fazanten, eenden en houtduiven te stoppen, maar volgens het presidium kan de provincie dat helemaal niet doen.
Meerderheid Wel kan de provincie eisen stellen aan de jacht, en de jacht op bepaalde diersoorten tijdelijk verbieden als bijvoorbeeld langdurig vriest. Aangezien een meerderheid van de fractievoorzitters het ongeldig verklaren van het initiatief steunt zal het burgerinitiatief morgen in Provinciale Staten hoogstwaarschijnlijk ongeldig verklaard worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.