Zeldzame boommarter gespot in natuurgebied de Kampina

10 november 2016 om 14:35
nl
De zeldzame boommarter is gespot in natuurgebied de Kampina bij Oisterwijk. Dat gebeurde bij toeval in de nacht van 8 op 9 augustus, zo bleek onlangs.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Onderzoeker Jan van Diermen, bezig met een wespendiefproject, had bij een nest een camera met sensor geposteerd. Enkele weken later bekeek hij nogmaals de nachtelijke foto’s. “Op een van de foto’s was een bijzondere bijvangst te zien: een boommarter die rondsnuffelde bij het nest”, vertelt Van Diermen.
LEES OOK: Unieke boommarter voor het eerst gezien in Herbertusbossen [VIDEO]
“Ik heb de foto voorgelegd aan een deskundige. Op basis van de oorlengte en kleuren van de flank en de poten kwam de deskunsige tot de conclusie dat het een boommarter betrof. Het was weliswaar een toevalstreffer, maar het geeft wel aan dat er mogelijk meerdere boommarters in het gebied zitten", vertelt Van Diermen.
Natuurmonumenten kende tot nu toe geen andere meldingen van boommarters in de Kampina. In het verleden zijn er zes boommarters uitgezet, maar die hebben het waarschijnlijk niet overleefd. Het is onbekend waar deze boommarter vandaan komt.
Volgens boswachter Frans Kapteijns is het spotten van de boommarter in de Kampina ‘heel bijzonder’. “Aan de andere kant zijn deze dieren ook zwervers. Ze kunnen soms grote afstanden afleggen en uit andere gebieden komen. Ook kunnen het nog afstammelingen zijn van de eerder uitgezette marters. Hoe dan ook: het is een fraaie melding.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.