Het thema van de Brabantsedag 2017 is: 'Parade van Vermaeck'

10 november 2016 om 22:00
nl
De afsluitende cultuurhistorische optocht van de zestigste Brabantsedag in Heeze wordt volgend jaar een 'Parade van Vermaeck'. Dit thema werd donderdagavond bekendgemaakt aan de zestien wagenbouwersgroepen.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

De huizenhoge decorwagens zullen tijdens de laatste zondag van augustus 2017 worden voortgetrokken door Kempische trekpaarden. De spannen die zullen meerijden, komen uit Brabant, Zeeland en de Belgische Kempen en zijn door de vereniging van Belgische en Kempische trekpaarden zelf geselecteerd als beste spannen voor de Brabantsedag. Iedere wagen wordt voortgetrokken door drie paarden.
LEES OOK: De mooiste foto's en video's van de Brabantsedag 2016
Traditie van vóór 1957 uitgangspuntEr doen komend jaar meer dan 1700 acteurs mee aan het populaire sluitstuk van de Brabantsedag. "Wat de bezoekers gaan zien, zijn allerlei vormen van vermaak", vertelt voorzitter Boukje van Ettro van de Brabantsedag. "Denk aan ontspanning, genoegen, variété en verpozing." Uitgangspunt is een gebeurtenis of traditie van vóór 1957 waarmee mensen vermaakt werden.
De bouwgroepen kregen donderdagavond ruim 75 voorbeelden voorgeschoteld, variërend van een rariteitenkabinet tot een kermis en van een bende kwakzalvers tot een luilekkerland. Ze mogen natuurlijk ook door andere 'vermakelijkheden' geïnspireerd worden.
Voorafgaand aan de populaire optocht op 27 augustus biedt de Brabantsedag negen dagen vol cabaret, kunst, toneel, straattheater, muziek en klassiek.
Brabantse Optochten AwardTijdens de avond werd Vriendenkring Haisjô uit Heeze in het zonnetje gezet vanwege het winnen van de Jheronimus Bosch 500 Brabantse Optochten Award.
De stichting Jheronimus Bosch 500 daagde begin dit jaar de organisatie en ontwerpers van de Brabantsedag en de bloemencorso's in Zundert en Valkenswaard uit zich te laten inspireren door het werk en leven van Jeroen Bosch, Nederlands beroemdste middeleeuwse schilder die vijfhonderd jaar geleden overleed. Haisjô werd unaniem gekozen als de winnaar van deze award.
Watersnoodramp van NieuwkuijkTijdens de optocht door Heeze moest de wagen van Haisjô nog genoegen nemen met de zevende plaats. 'De Watersnoodramp van Nieuwkuijk' van bouwgroep Bloed Zweet en Tranen veroverde deze zomer de eerste prijs.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.