Wüst, Van den Brandt en Ntab in actie bij wereldbekerwedstrijden in Harbin, wat zijn hun kansen?

11 november 2016 om 07:00
nl
In het Chineese Harbin worden vanaf vrijdag tot en met zondag de eerste wereldbekerwedstrijden geschaatst. Welke Brabantse sporters komen in actie en op welke afstanden? En wat zijn hun kansen?
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Bij de vrouwen komen Ireen Wüst uit Goirle en Floor van den Brandt uit Haarsteeg in actie. Daidai Ntab uit Oisterwijk houdt de Brabantse eer hoog bij de mannen.
Drie afstanden voor WüstWüst komt op drie afstanden in actie. Vrijdag rijdt de Goirlese de 3000 meter. Op die afstand boekte ze twee weken geleden op de KNSB Cup in Groningen haar eerste zege van het seizoen. Met een tijd van 4.07,65 reed ze een dik baanrecord.
Zaterdag rijdt Wüst de 1000 meter – ze werd in Groningen derde – en doet ze mee met de ploegenachtervolging. Een dag later staat de 1500 meter op het programma. Op die afstand werd ze door Jorien ter Mors geklopt tijdens de KNSB Cup.
Voor de winst"Als je kijkt naar de status van Wüst, weet je dat ze altijd voor een plek op het podium gaat. Als dat tegenvalt, is het vervelend", aldus oud-topschaatser Gianni Romme uit Made.
Floor van den Brandt plaatste zich in Groningen voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden. In Harbin rijdt ze alleen de 500 meter. Haar persoonlijk record staat op 37.76. In Groningen finishte ze echter in een tijd van 39.23.
Van den Brandt reed haar eerste wereldbeker in 2014 in het Japanse Obihiro. Met een zesde plek kon ze toen terugkijken op een verdienstelijk debuut. Ze reed daarna ook in Heerenveen, Salt Lake City, Calgary en Stavanger.
In de buurt van het podium?"Floor heeft een aantal keer goed gepresteerd. Het is misschien nog te vroeg voor een plek in de buurt van het podium. Ergens tussen de tiende en twaalfde plek is reëler", denkt Romme.  
Daidai Ntab debuteerde twee jaar geleden bij de wereldbeker schaatsen in Seoul. Hij pakte toen in de B-divisie de winst op de 500 meter. In de A-divisie eindigde hij als negende. Dit weekend komt de schaatser uit Oisterwijk wederom op die afstand in actie.
Ervaring"Bij de mannen is de concurrentie enorm. Voor Daidai is dit opnieuw een mooie ervaring. Hij kan nu kijken waar hij internationaal staat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.