Chauffeur over dodelijke taxirit: 'Als ik wist dat Niels gewond was, was ik uitgestapt'

11 november 2016 om 14:53
nl
‘Als ik wist dat Niels gewond was, was ik uitgestapt’. Het waren de laatste woorden vrijdag van de Bossche taxichauffeur tegen de rechter in de zaak van de fatale taxirit twee jaar geleden waarbij Niels Pijnenburg uit Den Dungen om het leven kwam. Justitie eiste vrijdag vrijspraak in de zaak tegen de taxichauffeur.
Profielfoto van Yoeri Vugts / Sandra Kagie
Geschreven door
Yoeri Vugts / Sandra Kagie

De chauffeur ging volgens justitie uit van een vluchtende klant. “Er is te weinig bewijs dat chauffeur Niels gewond had moeten zien liggen. Daarom vrijspraak”, zei de officier.
Over de bewuste nacht in mei 2014 is veel onduidelijk. Niels werd gewond op straat gevonden, vermoedelijk is hij aangereden door een auto. De chauffeur van de taxi wordt verweten dat hij Niels achterliet terwijl hij moet hebben geweten dat Niels minstens gewond moest zijn.[tweet:https://twitter.com/Daisy_schalkens/status/796990308789710848]Voor de ouders van Niels stond de zaak in het teken van duidelijkheid krijgen over het ongeluk twee jaar geleden op de N617 van Den Bosch naar Schijndel. Ze hielden er van tevoren al rekening mee dat justitie om vrijspraak zou vragen.
LEES OOK: Ouders Niels Pijnenburg teleurgesteld: 'Het is niet te verkroppen'
Na afloop van de zaak reageren ze teleurgesteld. Ze vinden dat de chauffeur er erg makkelijk vanaf komt. En ze kunnen niet begrijpen dat de chauffeur niet kon weten of vermoeden dat Niels gewond was.[tweet:https://twitter.com/Daisy_schalkens/status/797008303507337216]De taxirit werd vrijdag uitgebreid besproken in de rechtszaal. Volgens de chauffeur wilde Niels op een plek uitstappen waar geen huis was. Ze kregen vervolgens ruzie over de prijs. Niels zei dat hij al betaald had, chauffeur beweert van niet. Toen dreigde hij naar het politiebureau te rijden.
Tijdens die rit naar het bureau in Den Bosch merkt de chauffeur iets geks aan z'n auto. De handrem van de taxi was volgens hem aangetrokken.
'Toen ik keek was Niels weg'Over het moment waarop Niels uit de auto raakte, blijft de chauffeur vaag. “Ik was bezig de auto onder controle te houden. Toen ik keek, was Niels weg. Ik heb m'n auto stilgezet en formulieren ingevuld”, vertelt hij in de rechtszaal.
De taxichauffeur denkt dat Niels is uitgestapt op het moment dat hij even stil stond om tot rust te komen. De chauffeur was erg in paniek, geeft hij aan.[tweet:https://twitter.com/Daisy_schalkens/status/796998113579909121]De ouders van Niels geloven het verhaal van de chauffeur al langer niet. Dat zeiden ze eerder tegen Omroep Brabant. Ze denken dat de taxichauffeur delen uit het verhaal weglaat en iets te verbergen heeft. Dat vermoeden wordt voor de ouders versterkt door het feit dat de chauffeur na het ongeluk doorreed.[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=1toMVdTCJ00]“Waarom laat een taxichauffeur onze zoon achter, midden op de weg? Je rijdt toch niet door? En bovendien: Niels zou nooit ruzie maken om geld. Hij is heel vrijgevig. De taxichauffeur laat informatie weg", zei vader Geert Pijnenburg na de dood van zijn zoon tegen Omroep Brabant.
Een aantal getuigen zag het lichaam van Niels op de weg. Op dat moment zagen ze een auto achteruit rijden en wegscheuren.  
Ouders dwongen vervolging afDe ouders hoopten dat justitie de taxichauffeur uit Den Bosch zou vervolgen. Maar justitie zag eerder geen reden om vervolging in te stellen. Via een Artikel 12-procedure bij de rechtbank wisten de ouders van Pijnenburg alsnog vervolging af te dwingen.
Toch hielden ze er steeds al rekening mee dat de officier vrijdag vrijspraak zou eisen en dat de chauffeur vrijuit gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.