Video

Provincie stopt subsidie aan ouderenbonden, KBO woest

11 november 2016 om 17:35
nl
De provincie wil stoppen met geld geven aan ouderenbonden in Brabant. Ze wil de subsidiekraan, waar nu nog jaarlijks ruim 4 ton uitkomt, helemaal dicht draaien. Dit tot woede en verbijstering van ouderenbond KBO.
Profielfoto van van Hoof Rene
Geschreven door
van Hoof Rene

Directeur Wilma Schrover van de Katholieke Bond van Ouderen kan het niet bevatten: 'Nergens is de participatie van ouderen groter dan in onze provincie'. Ze noemt het stopzetten van de subsidie kortzichtig. Het gevolg zal zijn dat vrijwilligers niet meer kunnen worden opgeleid. "Voor ons is 400-duizend euro veel geld, maar voor de provincie is het een schijntje", aldus Schrover.
Geen belasting adviesGevolg van het stopzetten van de subsidie is dat ouderen straks alleen nog maar hulp en advies van vrijwilligers kunnen krijgen, als ze lid zijn van de KBO. In Brabant is één op de vier ouderen aangesloten bij die bond. Iemand die geen lid is kan dan niet meer aankloppen voor bijvoorbeeld belastingadvies.
Zelfstandig wonenWilma Schrover begrijpt het niet: "We willen allemaal dat ouderen langer zelfstandig wonen en deel blijven nemen aan onze samenleving en krijg je dit". Hoop dat de provincie het plan om de subsidie stop te zetten terugdraait heeft ze niet.
Het CDA in Provinciale Staten is het eens met de KBO: CDA Statenlid Marcel Deryckere noemt de boosheid helemaal terecht. Hij zegt dat de vergrijzing fors doorzet in onze provincie en dan zijn bezuinigingen op ouderen en vrijwilligers niet slim.
Goede ideeënGedeputeerde Henri Swinkels van de SP laat weten dat de provincie stopt met structurele subsidies omdat ze op een andere manier gaan werken. "We hebben eerste onze doelen bepaald, en gaan nu kijken hoe we die willen bereiken" aldus Swinkels.
Voor deze doelen zou dan wel degelijk subsidie beschikbaar zijn. De ouderenbonden moeten dan wel met goede projecten komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.