Video

Meer dan 500 kinderen in Tilburg ingeënt tegen hepatitis

12 november 2016 om 17:04 • Aangepast 21 november 2020 om 06:06
nl
Alle kinderen en medewerkers van basisschool Christoffel in Tilburg worden zaterdag gevaccineerd tegen hepatitis A. Op de basisschool is de zeer besmettelijke leverontsteking bij vier kinderen aangetroffen.
Profielfoto van Bouma Cor
Geschreven door
Bouma Cor

Vanaf 8 uur zaterdagmorgen worden de kinderen en medewerkers op alfabetische volgorde gevaccineerd. De kinderen van de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf hoeven niet te worden gevaccineerd, omdat zij in een apart gebouw zitten.
De vaccinatie vindt plaats in het schoolgebouw. “Het is een hele operatie, daar ben ik me van bewust, maar we doen er alles aan om de juiste stappen te zetten om erger te voorkomen”, aldus de directeur van de basisschool, Gérard Massar.
Omdat een prikje voor sommige kinderen best spannend is, heeft de school een speciaal plekje ingericht voor kinderen die het eng vinden. "In deze ruimte is het wat gezelliger gemaakt en worden de kinderen voorzichtiger geprikt", volgens directeur Massar.
Maar de meeste kinderen waren niet bang voor de prik. "Ik vond het niet echt eng, alleen een beetje spannend", vertelt een meisje dat de prik net gehad heeft.
Grote operatieZo'n grote vaccinatie komt niet vaak voor, vertelt Ariënne Rietveld van GGD Hart voor Brabant. "2002 was de laatste keer. Maar er zijn nu mensen bij betrokken die toen ook meegeholpen hebben. We weten dus wat we moeten doen." Dertig medewerkers van de GGD Hart voor Brabant zijn zaterdag aan het werk op de basisschool.

Wachten op privacy instellingen...

GeelzuchtWie besmet is met hepatitus A kan geelzucht ontwikkelen. De symptomen zijn een grieperig gevoel en diarree. Na een paar dagen ga je geel zien. Kinderen hebben meestal minder last van de ziekte dan ouderen. "Om te voorkomen dat de volwassenen ziek worden, gaan wij de kinderen vaccineren", vertelt Ariënne Rietveld van de GGD.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.