Krabben en glibberen: winter in Brabant

12 november 2016 om 13:17 • Aangepast 21 november 2020 om 06:06
nl
Het was krabben en glibberen voor wie zaterdagmorgen vroeg de deur uit ging. Het was niet alleen koud en oppassen geblazen. Het was ook genieten voor wie tijd en oog had voor de rijp die koning winter had achtergelaten.
Profielfoto van de Jong Femke
Geschreven door
de Jong Femke

Het lijkt voorlopig een korte ontmoeting met de winter. Zondagnacht gaat het niet vriezen en zeker na het weekend wordt het een stuk zachter, voorspelt Meteogroup.

Wachten op privacy instellingen...

In Brabant was er sprake van lichte vorst. Het koudst was het in Woensdrecht. Daar werd het -5 graden. Aan de grond was het meestal nog kouder. Daar werden temperaturen van -7 en -8 gemeten.

Wachten op privacy instellingen...

Ook al wordt het volgende week zachter, vergeleken met vorig jaar blijft november een koude maand. Zeker de eerste helft was dit jaar koud. Gemiddeld was het 5,6 graden. Vorig jaar was dat 12,2 graden. In Maastricht zaten de terrassen vol toen op 3 november de 21 graden bijna werd aangetikt.

Wachten op privacy instellingen...

Is het dan toch een fabeltje dat het alleen maar warmer wordt door klimaatverandering? Tot nu toe staat november op de 22ste plaats van koude novembermaanden. Die metingen gaan terug tot het jaar 1901. Klimaatverandering is een feit. Gemiddeld is het tegenwoordig 1 graad warmer dan 100 jaar geleden. Deze koude maand is dus opmerkelijk.Echte winterOf we dan afstevenen op een echte winter blijft lastig voorspellen. Toch zijn er signalen dat er nog stevige koude periodes aankomen. De zachtere periode die we nu tegemoet gaan is in ieder geval tijdelijk. Volgend weekend komt er opnieuw kou onze kant op.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.