Stuifmail zondag 13 november: de koolmees, oudere zwavelzwam en geelgerande waterkever

13 november 2016 om 11:27
nl
Boswachter Frans Kapteijns vertelt wekelijks op de radio wat er op dat moment in de natuur te beleven valt. Luisteraars kunnen vragen stellen via [email protected]. Vandaag besteedt Frans onder meer aandacht aan een koolmees, een geroofd ei van een wilde eend, een geelgerande waterkever en een oudere zwavelzwam.
Profielfoto van Müller Renée
Geschreven door
Müller Renée

KoolmeesToine Segers vraagt zich af wat een koolmees nu doet in een van zijn nestkastjes? Naar de winter toe zoeken vogels een goed winterverblijf en daar horen ook de nestkastjes bij. Soms zitten er in koude winters een aantal zelfs bij elkaar. Daarnaast worden nestkastjes nu geïnspecteerd op voedsel, want diverse insecten en spinnen gebruiken ook nestkastjes om de winter door te brengen. Helaas redden zij het niet als de koolmees ze ontdekt heeft.
Geroofd ei van een wilde eend Op de foto zie je een ei met een wat lichtblauwe kleur. Anny Pennings vraagt zich af van welke vogel dit ei is. Volgens mij is het een geroofd ei van een wilde eend. In de boeken lees je dan ook, dat de eieren van wilde eenden vaag lichtblauw zijn tot wat groenig wit.
Geelgerande waterkeverOp de foto zie je een insect en als je goed kijkt zie je dat het een kever is. Alleen heeft deze kever zijn leefgebied gemist of niet gevonden. De buuf heeft namelijk een geelgerande watertor (geelgerande waterkever) gevonden. Deze kevers vliegen in de avond vaak naar een nieuwe poel,  plas of vijver, maar zijn / haar vlucht heeft verkeerd uitgepakt. Deze kever behoort tot de familie van waterroofkevers en is met een lengte 3,5 centimeter een van de grootste kevers in Nederland. Ze vooral een voorkeur voor stilstaande of langzaam stromende waterplassen. Is zo’n waterplas te vol en dat gebeurd vooral na de voortplantingstijd, dan vliegen de kevers vaak naar andere plekken en bij dezen ging dat dus mis. Heb de Buuf aangeraden het dier naar hun vijver te brengen.
Oudere zwavelzwamOp de foto zie je een oudere zwavelzwam. Was er in eerste instantie niet zeker van, maar mijn vriend Bart Horvers bevestigde dit. Zwavelzwammen zijn parasitaire zwammen, die je kunt vinden op stammen en stronken van levende loofbomen. Vooral op zomereik, tamme kastanje, wilg, Robinia, kers en populier, maar die bomen moeten dan wel in een open landschap staan. Midden in een bos zie je ze vaak niet. Je kunt ze overigens al tegenkomen vanaf voorjaar tot in de herfst.
Ophion obscuratusOp de foto zit een insect wat ik zelf ook niet thuis kon brengen. Had het nog nooit gezien, dus een email gestuurd naar Naturalis. Zij kwamen met het volgende bericht:
Beste Frans, Kees Zwakhals heeft geantwoord. Hij denkt aan een Ophion soort en als het om een recente foto gaat is het vermoedelijk Ophion obscuratus. Die kan nog tot in november actief zijn. Neem eens een kijkje op: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=14547 Met vriendelijke groet, Alice van Duijn  Informatiespecialist Natuur Informatie Centrum
Dus even gekeken naar de link en het gaat om een sluipwesp, waarvan nog geen Nederlandse naam bekend is. Wel weet men dat het grote, roodbruine, nachtactieve sluipwespen zijn en dat het superkillers zijn. Deze soort heeft zich gespecialiseerd in het vinden van rupsen van diverse nachtvlinders.
De Brabantse natuurMooie film gevonden die gepubliceerd werd door Paul Wendels op 28 mei 2015Tijdens het fotograferen wil ik ook wel eens een stukje filmen. Hier een paar fragmenten gemonteerd met een muziekje van Sarah Brightman er onder. De foto's zijn te vinden op
http://www.paulwendels.nl

[youtube:https://youtu.be/NNDMhoCzqAg]
Extreem late broedgevallen van KoolmezenOp 24 oktober werd in het Vlaams-Brabantse Wolfsdonk een nestkast met kleine koolmezenjongen aangetroffen. Dat is heel uitzonderlijk. Sindsdien kwamen er nog verschillende andere broedgevallen aan het licht. Dat is geen toeval meer.
Klacht tegen Nederland over beleid weidevogelsDe afgelopen decennia heeft Nederland onvoldoende gedaan om weidevogels te redden van de ondergang. Ondanks herhaaldelijk aandringen van Vogelbescherming Nederland heeft de rijksoverheid al die jaren niet de juiste maatregelen genomen om de constante achteruitgang van deze vogels te stoppen. Voor Vogelbescherming is de maat vol, de natuurorganisatie stapt naar Brussel.
Natuurtip: BeverburchttochtDe winterperiode is het uitgelezen moment om op zoek te gaan naar beverburchten. Ontdek deze woonplekken van bevers die in de zomerperiode niet of nauwelijks zijn te vinden door het uitbundige bladerdak van wilgen en andere bomen in het Nationaal Park De Biesbosch. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de vaarroute, ga je onderweg nog aan wal om te wandelen.
Vandaag zondag 13 november 2016 vertrekt er een om 14.00 uur en duurt tot 16.30 uur. Bellen naar 0162 403 666 of je kunt online boeken via:
https://www.vissershang.nl/

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.