Video

Zwerver Rooie Fik is de held van Hilvarenbeek

14 november 2016 om 05:45
nl
Het was misschien wel een doodgewone zwerver, maar hij groeit steeds meer uit tot een mascotte van Hilvarenbeek. Willem Smulders, alias Rooie Fik, dankt zijn naam aan zijn opvallende rode snor en haar. Toen hij nog leefde moesten veel mensen niks van hem hebben, maar dat is tegenwoordig wel anders. En over hoe dit komt, is nu een boek verschenen.
Profielfoto van Dirk Verhoeven
Geschreven door
Dirk Verhoeven

Rooie Fik is populair. Er zijn ondertussen verschillende producten die zijn naam dragen, zoals bier en kaas. Er werd een festival gehouden om geld bij elkaar te krijgen om zijn grafrechten te betalen. En er was een café dat zijn naam droeg.
LEES OOK: Zwerver Rooie Fik in Hilvarenbeek: een begrip en fenomeen
Een pet waar je soep van kon kokenPaul Spapens, zijn broer Karel Spapens en zijn vrouw Ine Spapens schreven het boek. Ze spraken met tientallen Bekenaren en deden uitvoerig onderzoek. Het vertrekpunt van het boek was de vraag hoe het kan dat een mooie, welvarende gemeenschap als Hilvarenbeek zich identificeert met deze zwerver.
Hij leefde van 1894 tot 1977. Hij liep altijd in een veel te grote jas, afgetrapte schoenen en een petje op z'n kop, waar je soep van kon koken. Meestal was hij alleen. "Hij werd toen minder gewaardeerd door de jeugd. Jonge jongens plaagden Rooie Fik," vertelt Paul Spapens. "Dat is een kant van het verhaal. Maar de andere kant van het verhaal is dat de ouders Rooie Fik ontzettend beschermden."
In het hart geslotenHet was eigenlijk een man van weinig betekenis en toch sluit de Hilvarenbeekse gemeenschap 'De Fik' in haar hart. Spapens: "Hij leeft vooral in de herinneringen van de mensen. Hij is de verpersoonlijking van de identiteit van Hilvarenbeek. Hilvarenbeek ziet zich in Rooie Fik terug.
Het boek vertelt in 50 verhalen het verhaal van Rooie Fik. Het werd zondag gepresenteerd in Bierbrouwerij De Roos. Het boek is in Hilvarenbeek te koop en bij Blz Boekhandel Buitelaar in Goirle.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.