Video

Veel Brabanders hebben last van stress op het werk, Breda scoort het hoogst

14 november 2016 om 18:00 • Aangepast 21 november 2020 om 06:04
nl
Dertien procent van alle Brabantse werkenden heeft last van burn-out klachten door stress op het werk. Dit blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en CBS. In onze provincie ligt dit percentage net iets onder het landelijk gemiddelde (13,4 procent).
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

In de grote steden Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg kampen de meeste werknemers met burn-out klachten. In Breda ligt het percentage met 16,7 procent het hoogst van de provincie.
Volgens het onderzoek werken bijna 2,7 miljoen mensen in Nederland onder een hoge werkdruk. Terwijl bijna een miljoen werkenden jaarlijks het risico loopt op een burn-out.
Voldoende steun cruciaalUit het onderzoek blijkt dat vooral werknemers met een hoge werkdruk en weinig steun van hun leidinggevende last van burn-out klachten hebben. Een voorbeeld van iemand die hier in haar werk last van kreeg, is Esther (47) uit Eindhoven. Ze ondervond te weinig steun voor haar werk toen er op de middelbare school waar zij als zorgcoördinator werkte een nieuwe rector kwam.
Met de nieuwe rector veranderden ook de prioriteiten op de school, waardoor Esther steeds vaker ‘nee’ moest verkopen aan leerlingen die volgens haar extra steun nodig hadden. Hierdoor kreeg ze last van stress.
Ontslag genomenAls onderdeel van haar therapie besloot Esther naar Santiago de Compostella te lopen. Tijdens die tocht kwam ze tot de ontdekking dat ze alleen zichzelf nodig had. “Ik ben zelf gaan voelen wat goed is voor mij”, legt Esther uit. Inmiddels heeft ze ontslag genomen en is ze voor zichzelf begonnen.  
Het onderzoek wordt gepresenteerd aan het begin van de Week van de Werkstress. Een week die voor de derde keer wordt georganiseerd om aandacht te vragen voor het probleem.
Week van de werkstressTijdens deze week worden oplossingen om een eind te maken aan stress op het werk gedeeld. Meer dan honderdvijftig organisaties en bedrijven in heel Nederland organiseren activiteiten om stress op het werk aan te pakken.

Wachten op privacy instellingen...

In Brabant organiseert bijvoorbeeld de Amarant Groep in Tilburg een workshop time-management voor medewerkers. Ook kunnen medewerkers tijdens nachtdiensten een stoelmassage krijgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.