Wereldreis met de fiets onmogelijk? Niet voor Pim en Ellen uit Lieshout

14 november 2016 om 20:00
nl
De wereld rondreizen, daar dromen veel mensen van. Maar om al die kilometers met de fiets af te moeten leggen, dat is een ander verhaal. Voor Pim Schnitker (34) en Ellen van Eijzeren (33) uit Lieshout is dat wél een langgekoesterde droom die binnenkort uitkomt.
Profielfoto van Seunis Rebecca
Geschreven door
Seunis Rebecca

Wat bezielt een Brabants stel om samen tienduizenden kilometers op de fiets af te leggen, door weer en wind? Pim legt het uit: “Niet veel mensen hebben dit nog gedaan. Er zijn bijvoorbeeld meer mensen die de Mount Everest beklimmen.” Makkelijk om die droom te verwezenlijken is het niet. “Je hebt er een klein vermogen voor nodig. We hebben er jaren voor moeten sparen", vertelt de avonturier.
Met de fiets naar de Middellandse ZeePim en Ellen begonnen jaren geleden al met de voorbereidingen en hebben veel getraind. “We zijn eerst begonnen met naar de Middellandse Zee fietsen, een afstand van 1500 kilometer in twee weken. Ook fietsten we onder andere vanuit Roemenië in twintig dagen tijd naar Nederland."
Al deze reizen vallen echter in het niet bij het volgende avontuur, dat in december begint. Alleen al de startlocatie van het stel is bijzonder. Ushuaia in Zuid-Amerika wordt vaak ‘het einde van de wereld’ genoemd. Van daaruit fietsen de twee helemaal naar het noordelijkste puntje van Alaska. Ze zijn te volgen via hun website.
15.000 kilometerHoe de route er precies uit gaat zien weten ze nog niet, maar de afstand is hemelsbreed al meer dan 15.000 kilometer. “Hoelang we daarover gaan doen is onder andere afhankelijk van de seizoenen. Meestal doen mensen er wel tweeëneenhalf jaar over. Maar het kan ook in anderhalf jaar."
Dat de reis niet gemakkelijk wordt, beseffen Pim en Ellen maar al te goed. Ze kunnen de route niet volledig plannen omdat ze van zoveel factoren afhankelijk zijn. “We zijn daarom tijdens de reis zelfvoorzienend. We hebben een eigen tent en slaapzakken bij ons. Als we het Andesgebergte oversteken, zijn er heel lang geen mensen en geen dorpen. Dan moeten we ook veel water en eten mee nemen.”
LiefdeskoppelSamen met je geliefde jarenlang dag in dag uit vele kilometers op de fiets afleggen, vele relaties zouden het niet overleven. Toch maakt Pim zich daar helemaal geen zorgen om. “We hebben al zoveel samen gedaan. Zo hebben we met min veertig graden in een tent geslapen en meerdere bergen beklommen. En we wonen al lang samen in een huisje zonder gas. Heel primitief, allemaal met deze reis als doel.”
Voor zo’n grote reis moet je een hoop opgeven maar dat hebben Pim en Ellen er graag voor over. “Het enige wat we straks nog bezitten, zit in onze fietstassen. We hebben onze banen en ons huis opgezegd en de inboedel weggedaan. We hebben straks alleen nog elkaar en onze fietsen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.