Was brand in Bossche binnenstad te voorkomen? ‘Gemeente wist van gevaarlijke spullen'

16 november 2016 om 10:17
nl
De gemeente Den Bosch wist dat het pand aan de Westwal vol stond met gevaarlijke spullen. Dat meldt het Brabants Dagblad woensdag op basis van een reconstructie. Het pand in de Bossche binnenstad ging eind september in vlammen op, wat dagenlang gevolgen had voor de buurtbewoners.
Profielfoto van Vorstermans Ron
Geschreven door
Vorstermans Ron

Volgens de krant werden onder meer ‘autowrakken, niet gekeurde gasflessen, jerrycans met onbekende inhoud en verkeerd opgeslagen afvalstoffen’ opgeslagen in het pand. Die overtredingen zouden controleurs van de gemeente zelf op 18 augustus hebben vastgesteld.
Het pand had bovendien geen 'brandscheidende wanden en vloeren'. Omdat er volgens de gemeente geen sprake was van acuut gevaar ging het pand niet op slot. Verder blijkt uit de reconstructie van de krant dat buren al jaren klagen over gevaarlijke klusactiviteiten in het pand.
Ontruiming en asbestDe brand is mogelijk ontstaan nadat iemand een aggregaat aanzette. Bij de brand aan de Westwal kwam asbest vrij. Nadat burgemeester Rombouts een noodverordening had uitgeroepen, konden meerdere bewoners tijdelijk hun huis niet in.
ZIE OOK: 'Ik heb waarschijnlijk alles al ingeademd', Bosschenaren bezorgd over asbest
Buurtbewoners waren boos, omdat ze pas laat te horen kregen wat er precies aan de hand is. Volgens de gemeente kwam dat omdat bij een eerste meting geen asbest gemeten werd. Pas nadat een gespecialiseerd bedrijf was ingeschakeld, werd duidelijk dat er asbest was vrijgekomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.