Omstreden mestfabriek mag toch naar Oss, vlakbij woonwijk

16 november 2016 om 11:24
nl
In Oss mag toch een mestverwerker komen op industrieterrein Elzenburg, vlakbij een nieuwbouwwijk. De provincie Brabant heeft hiervoor definitief goedkeuring gegeven. Omwonenden liepen eerder te hoop tegen de plannen.
Profielfoto van Inklaar Ineke
Geschreven door
Inklaar Ineke

Het wordt de grootste mestverwerker van Europa, met een capaciteit van 500.000 ton mest per jaar.
Actiegroep Geen mestverwerking in Oss is vanzelfsprekend niet blij met deze beslissing. "Natuurlijk gaan we bezwaar aantekenen," zegt woordvoerder Edwin Jansen. "We vrezen voor stank en fijnstof. En dat terwijl de mestfabriek dicht bij woningen, sportvelden en een natuurreservaat komt."
Protest en petitie88 personen en organisaties protesteerden tegen de plannen, 1400 mensen ondertekenden een petitie. Bewoners waren bang voor hun gezondheid, maar onderzoek van het RIVM en de Wageningse universiteit laten volgens de provincie zien dat de gezondheidseffecten zeer klein zijn. Zelfs voor mensen die vlak bij de installatie wonen of werken.
Jansen van de actiegroep gelooft de uitkomsten van het RIVM-onderzoek niet: "Dat is een literatuurstudie! Ik vind dat ze de situatie moeten nabootsen en daar hun conclusies op moeten baseren. Meten is weten."
Braakliggend terreinDe aanvraag komt van overslagbedrijf OOC in Oss dat een braakliggend terrein heeft naast de bulterminal. Beheerder wordt MACE, een coöperatie van veehouders.
Eerder wilde MACE naar Landhorst, een kerkdorp in de gemeente Sint Anthonis. Maar de provincie vindt dat grootschalige mestverwerking op een bedrijventerrein thuishoort en niet in het buitengebied. Als de vergunning voor OCC is afgegeven, gaat er een streep door de plannen voor Landhorst. Dat is van tevoren afgesproken.
Tegen de definitieve goedkeuring van de provincie kan nog bezwaar aangetekend worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.